Sepanjang sembilan hari Ops Selamat 13/2018 dilaksanakan di Selangor, sebanyak 3,787 kes kemalangan jalan raya dicatatkan di negeri itu (rekod sehingga semalam), iaitu menunjukkan peningkatan sebanyak 185 kes berbanding sehari sebelumnya.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari’at, daripada jumlah itu, 29 kes adalah membabitkan kemalangan maut dengan 30 kematian, laporan Sinar Harian.

Katanya, daripada jumlah itu, seramai 16 orang penunggang motosikal maut, kereta (8 orang), lori (2 orang) dan teksi serta pembonceng motosikal masing-masing dengan seorang dan tiga orang sekaligus menjadikan jumlah seramai 30 orang yang maut.

“Berdasarkan pecahan mengikut daerah, Klang Utara menyaksikan tiga kematian, Sabak Bernam (3 kematian), Ampang Jaya (5 kematian), Gombak (4 kematian), Kuala Selangor (4 kematian), Kuala Langat (3 kematian) dan Kajang dua kematian. Manakala Hulu Selangor pula satu kematian, Klang Selatan (2 kematian), Shah Alam (2 kematian) dan Sepang (1 kematian),” katanya.

Beliau turut berkata, JSPT Selangor juga turut mengeluarkan 30,815 keping saman atas pelbagai kesalahan lalu lintas sejak Ops Selamat 13/2018 ini dilaksanakan pada 8 Jun lalu.