Selepas mendedahkan rancangan Kerajaan Malaysia pimpinan Tun Mahathir Mohamad mengenai projek kereta nasional baharu, pelbagai reaksi di sekeliling timbul.

Baru-baru ini, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata Malaysia tidak mempunyai dana awam yang diperlukan untuk memulakan projek tersebut, laporan MalaysiaKini.

Menerusi perbualan dengan Channel NewsAsia, Liom berkata perkara tersebut telah pun dijelaskan kepada Perdana Menteri bahawa projek tersebut disokong oleh sektor swasta (jika ingin merealisasikannya).

“Jika ada pihak swasta yang mahu melakukannya di Malaysia dengan menggunakan wang mereka sendiri, saya fikir ia adalah sesuatu yang patut kita kaji, tetapi bukan menggunakan dana awam,” kata Lim.

Dalam kenyataan Tun Mahathir mengenai hasratnya itu, Perdana Menteri turut berkata, “Kita juga akan bekerjasama dengan negara lain Asia Tenggara seperti Thailand, Jepun atau Korea, kerana mereka mempunyai keupayaan untuk menghasilkan kereta berkualiti yang boleh dijual di pasaran dunia. Malah kami juga mahu capaian (untuk menjual kenderaan) ke pasaran dunia.”