Sebagai sebuah negeri yang semakin pesat membangun, Johor tidak lekang dari membuat pelbagai perancangan bagi memantapkan lagi ekonominya. Terbaru, negeri ini turut bercadang untuk membina sebuah kilang pengeluaran kereta elektrik.

Menurut ADUN Permas, Datuk Che Zakaria Mohd Salleh, beliau akan mencadangkan pembinaan kilang terbabit di kawasan Pasir Gudang, sekali gus menyediakan peluang pekerjaan kepada orang ramai khususnya penduduk sekitar. Katanya kilang kereta elektrik itu akan dicadangkan menggunakan teknologi hasil kerjasama syarikat China dan Jepun.

“Kita sedang mencari kawasan sesuai untuk membina kilang kereta elektrik ini. Kajian pembinaan telah dibuat, kertas kerja pun saya sudah buat dan sekarang ini, kita tengah mencari masa yang sesuai untuk kita bentangkan kepada menteri besar, insya-Allah selepas bulan puasa nanti,” katanya kepada Bernama.

Che Zakaria berkata pembinaan tersebut juga akan melihat beberapa contoh dari negara luar bagi mengenal pasti kaedah terbaik untuk melaksanakan dan memastikan ia sesuai dengan persekitaran Pasir Gudang.