Peugeot 308 generasi akan datang dilaporkan bakal diperkenalkan pada 2020, menurut portal permotoran Perancis Cadarisiac. Bagi model semasa yang diperkenalkan pada 2013, ia merupakan Peugeot pertama yang menggunakan semula nombor (308) sedia ada dan versi baharu juga akan meneruskan trend dengan perubahan yang lebih besar di bawah nama yang sama.

Laporan tersebut turut menyebut 308 baharu banyak meminjam elemen yang sedia ada pada abangnya, 508 baharu – walau pun tidaklah begitu mirip dengan rupa sedan tersebut. Ia dijangka mengadaptasi beberapa rekaan termasuk lampu nyalaan siang LED, logo model di hadapan kereta, permukaan sisi badan yang ringkas dan garisan bumbung yang rendah untuk aerodinamik yang lebih baik. Kereta ini juga dibina di bawah evolusi platform EMP2 seperti model semasa.

508 baharu meminjamkan pelbagai elemen rekaan dan teknologi baharu kepada 308 baharu

Oleh itu, ia turut mendakwa pembeli akan mendapat spesifikasi baharu bagi 308 ini termasuk peredam adaptif pada varian tertinggi, sama seperti 508. Struktur badan juga akan menggunakan teknik sambungan badan 508 – yang menggunakan gabungan kimpalan dan pelekat – serta peningkatan penggunaan material yang lebih ringan, sekaligus membuatkan berat badannya lebih ringan dan meningkatkan ketegaran strukturnya, tambah laporan terbabit.

Di bawah bonetnya, 308 baharu ini ditawarkan dengan dua pilihan enjin diesel dan petrol, termasuk 1.2 liter tiga-silinder dan 1.6 liter empat-silinder PureTech bagi enjin petrol, dan juga 1.5 liter BlueHDi turbodiesel. Ia juga dipadankan dengan transmisi automatik lapan-kelajuan yang sama ditawarkan pada model semasa, serta standard manual enam-kelajuan.

GTI akan datang dikhabarkan dijanakan oleh enjin elektrik pacuan semua-roda seperti yang dipertontonkan oleh model konsep 308 R HYbrid

Berita yang paling menarik ialah model GT dan GTi akan menjadi plug-in hybrid pada generasi akan datang. Yang pertama akan menggunakan enjin petrol dan motor elektrik untuk menyalurkan kuasanya ke roda hadapan dengan kuasa maksimum 220 hp. Walau bagaimana pun GTi pula dikhabarkan memiliki ciri tambahan motor elektrik belakang yang menyalurkan kuasa pacuan semua-roda – teknologi pertama yang dilihat pada model konsep 308 R HYbrid – dengan hamburan kuasa 300 hp.

Laporan lain turut menyebut ciri baharu termasuk sistem infotainmen yang lebih intuitif, paparan instrumen digital dan pilihan untuk menambah ciri sedia ada. 308 baharu ini dijangka bakal menerima bantuan pemandu yang lebih banyak, seperti kawalan kelajuan adaptif dan bantuan kekal lorong untuk pemanduan sendiri Tahap 2. Peningkatan pada brek kecemasan sendiri dan sistem bantuan parkir juga dipertingkatkan.