Volvo telah mengumumkan rancangan syarikat itu untuk memperkenalkan teknologi pemanduan autonomous tahap 4 pada tahun 2021. Kemungkinan besar ia akan disertakan pada model generasi seterusnya SUV XC90 kelak. Volvo akan membangunkan XC90 baru itu dikilangnya di South Carolina.

Naib Presiden Kanan Volvo, Hendrik Green memberitahu The Car Connetion bahawa XC90 generasi seterusnya mampu membawa “penumpang tidur” ke destinasi mereka, walaupun hanya pada laluan yang terhad. “Itu matlamatnya,” jelas beliau. Ura-ura menyebut ciri berkenaan akan dipanggil Highway Assist, versi yang lebih maju bagi sistem Pilot System sedia ada.

Bagaimanapun, Hendrik menjelaskan sistem berkenaan hanya akan ditawarkan sebagai pilihan premium, dan berada di antara kos tambahan empat angka; harga tepatnya masih belum ditentukan. Teknologi pemanduan semi-autonomous Tahap 4 masih belum ditawarakan secara meluas kepada pengguna umum ketika ini. Sistem berkenaan juga memerlukan campur-tangan pemandu dalam situasi kecemasan.

Volvo sebelum ini telah menguji sistem yang sama di perkarangan ibupejabat syarikat itu di Gothenburg, Sweden. Ia juga turut dibekalkan dalam jumlah yang kecil bagi tujuan ujian pemanduan sendiri kenderaan fleet, misalnya seperti yang dilakukan oleh Uber.

Hendrik menjelaskan, program Highway Assist berkenaan menggunakan maklumat dari pendekatan cloud dan tidak bergantung kepada sistem komunikasi kenderaan-kepada-infrastruktur. Sebaliknya, ia akan menggunakan pendekatan pengesanan jarak, dengan radar serta kamera yang tersedia di dalam kereta. Menurut Volvo, langkah seterusnya adalah untuk bekerjasama dengan penguatkuasa setempat bagi meluluskan sistem pemanduan sendiri seperti itu.