Grab telah memperkenalkan e-dompet GrabPay, yang boleh diakses secara terus menerusi aplikasi Grab sendiri. Dengan adanya fungsi e-dompet ini, pengguna GrabPay kini boleh membuat pembayaran dari aplikasi Grab, bukan sahaja untuk kemudahan penghantaran makanan Grab dan perkhidmatan e-hailing, bahkan untuk produk dan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat dagangan yang turut mengambil bahagian.

“Dengan adanya e-dompet GrabPay ini, pengguna juga boleh membuat pemindahan wang secara terus antara satu sama lain dengan mudah melalui aplikasi dengan hanya beberapa klik sahaja, Malahan pengguna juga boleh menyemak perbelanjaan secara lebih mudah dan membuat pembayaran tanpa tunai dengan lebih selamat,” ujar Ooi Huey Tyng, pengarah urusan GrabPay Malaysia, Singapura dan Filipina.

Grab turut bekerjasama dengan syarikat besar termasuk Maybank untuk membolehkan pengguna menggunakan kredit GrabPay bukan sahaja untuk syarikat yang mengambil bahagian dalam GrabPay, bahkan di semua rangkatan Maybank seluruh negara dengan penggunaan kod QR. Malah GrabPay turut bekerjasama dengan KLIA Express, Tealive, Teochew Chendul, KGB dan TedBoy Bakery.

Untuk penumpang yang menggunakan perkhidmatan ERL, rangkaian Grab yang bekerjasama dengan KLIA Express menerusi GrabPay ini, mulai pertengahan Julai 2018, anda boleh menggunakan kredit GrabPay di KLIA, KLIA2 dan KL Sentral untuk membayar tambang.

Ooi turut berkata, buat masa ini, tiada caj tambahan yang akan dikenakan bagi semua syarikat dagangan yang terlibat.