Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur (JSPT) memberi amaran kepada orang awam supaya jangan membuat halangan termasuk parkir di laluan dilarang, parkir menghalang lalu lintas dan kenderaan yang membuat halangan.

Menurut Ketua JSPT Kuala Lumpur Asisten Komisioner Zulkefly Yahya, hasil operasi Ops Halangan yang dijalankan di sekitar ibu kota semalam, pelbagai alasan diberikan kepada pengguna jalan raya, termasuklah hanya memarkir sekejap sahaja, laporan Harian Metro.

Operasi dilaksanakan berikutan rungutan orang awam berhubung kesesakan jalan di kawasan berkenaan yang dikatakan berpunca akibat sikap pemandu yang meletak kenderaan mereka sesuka hati. Sebanyak 123 pengguna jalan raya disaman dalam operasi terbabit dengan pelbagai kesalahan berkaitan.

“Antara kesalahan dilakukan termasuk berhenti terlalu lama sehingga menimbulkan halangan dan kesesakan lalu lintas serta ada pemandu meletakkan kenderaan di garisan kuning. Orang ramai perlu faham jalan ini sesak dan sekiranya pemandu tetap mahu meletakkan kenderaan di bahu jalan, ia hanya akan memburukkan keadaan sehingga menjadi sesak teruk,” katanya.

Operasi diketuai Asisten Superintendan Mohd Hasbullah Saidin itu tertumpu kepada kenderaan yang sering membuat halangan termasuk parkir di laluan dilarang, parkir menghalang lalu lintas dan kenderaan yang membuat halangan.

Zulkefly menambah, tindakan berterusan akan dijalankan bagi memastikan kelancaran trafik dan mendidik pemandu supaya tidak mementingkan diri ketika di jalan raya.

Dalam masa yang sama, pihaknya berharap melalui operasi yang dijalankan itu dapat mendisiplinkan pengguna di ibu kota.