Setelah senyap untuk beberapa ketika, kini hal berkaitan biodiesel B10 muncul lagi. Terbaru, dari sebuah laporan Nikkei Markets, kerajaan persekutuan ketika ini sedang mempertimbangkan pelaksanaan mandat biodiesel B10 di Malaysia pada separuh kedua 2019.

“Kami masih lagi berusaha ke arah penggunaan B10 kerana kami mempunyai banyak stok kelapa sawit yang perlu digerakkan serta ingin menaikkan harganya. Kami perlu mendapat jaminan dari pengeluar kenderaan bahwa penggunaan biodiesel B10 ini tidak akan mendatangkan masalah kepada kenderaan,” jelas Timbalan Menteri Industri Utama, Shamsul Iskandar Md Akin.

Ketika ini, biodiesel yang digunakan di Malaysia mengandungi 7% campuran daripada minyak kelapa sawit. Program awal B10 di negara ini dimulakan pada 2013, walaupun mendapat bantahan daripada beberapa syarikat pengeluar kenderaan yang khuatir campuran itu tidak sesuai untuk enjin kereta. Sebahagian lagi syarikat pengeluar pula menyatakan penggunaan B10 tidak akan menjadi masalah.

Tahun lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menamatkan ujian jangka panjang melibatkan tempoh tiga tahun setengah dengan jarak terkumpul sejauh tiga juta kilometer, menggunakan 50 unit kenderaan pelbagai saiz dan kapasiti dengan bahan api B10. Semua unit yang digunakan menggunakan enjin dengan piawaian Euro2 dan Euro3, dan berusia dari tiga hingga 15 tahun.