Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn Bhd telah melancarkan model serba baharu Ninja 250 yang menggantikan model sebelum ini. Ia dijual pada harga RM23,071 dan melibatkan pembaharuan yang menyeluruh termasuk platform, penggayaan, enjin dan juga kelengkapan.

Bermula pada bahagian enjin, model baru ini masih lagi menggunakan unit dua silinder selari berpenyejukan cecair 249 cc DOHC, tetapi mempunyai lebih kuasa iaitu 39 hp pada 12,500 rpm dan 23.5 Nm pada 10,000 rpm. Jika dibandingkan dengan model sebelum ini, ia adalah lebih 7 hp dan 2.5 Nm tork. Transmisi pula masih lagi adalah unit enam kelajuan, tetapi dinaik taraf dengan klac jenis assist & slipper.

Banyak bahagian pada enjin diubah untuk mendapatkan kuasa ini, termasuk throttle valve yang lebih besar (32 mm berbanding 28 mm sebelum ini), kedudukan penyuntik bahan api, kotak udara yang lebih besar, laluan udara yang lebih pendek, nisbah mampatan lebih tinggi (11.6:1) dan pelbagai lagi.

Dibandingkan lagi dengan model sebelum ini, Ninja 250 baru adalah 5 kg lebih ringan, mencatat berat 167 kg, dan ini adalah hasil daripada casis yang juga baru. Ia kini menggunakan kerangka Trellis dan dikatakan lebih mudah untuk dikawal.

Suspensi dan brek juga dinaik taraf, di mana pada bahagian hadapan, cakera breknya menggunakan unit 310 mm (+20 mm) bersama padanan fork teleskopik 41 mm (+4 mm), manakala di belakang pula masih lagi menggunakan cakera 290 mm dan suspensi monoshock dengan pelarasan pra beban. Bahagian roda juga masih sama, iaitu rim 17 inci dan tayar 110/70 di depan dan 140/70 di belakang.

Seperti yang boleh anda lihat, penggayaan motosikal ini juga adalah baru dan ia kini menggunakan lampu depan jenis LED untuk lampu tinggi, lampu biasa dan juga lampu DRL. Pada bahagian kokpit pula, ia menggunakan panel instrumen sama seperti Ninja 650 yang menggabungkan paparan digital dan juga analog. Tinggi tempat duduk motosikal ini adalah 785 mm.

Setakat ini, semua peningkatan yang diberi adalah memberi manfaat yang lebih baik, tetapi satu kekurangan pada model baru ini adalah kapasiti tangki bahan apinya berkurang tiga liter menjadi cuma 14 liter. Ia akan mula berada di kedai pengedar Kawasaki Malaysia bermula pertengahan Ogos dan boleh didapati dalam pilihan warna Passion Red/Metallic Flat Spark Black dan Pearl Solar Yellow/Pearl Storm Grey/Ebony.