Kerajaan bercadang untuk memperkenalkan syarat baharu bagi kenderaan import bagi memberikan keutamaan terhadap jenama tempatan, menurut Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Katanya lagi, pada masa ini, kereta buatan asing yang diimport ke negara ini bebas tanpa sebarang syarat, sekaligus menimbulkan kesukaran bagi pengeluar kereta tempatan untuk bersaing dalam pasaran, memetik laporan The Sun.

Ini adalah berbeza dengan syarat-syarat yang ditetapkan oleh negara asing lain untuk mengimport kereta, tambahnya lagi. “Kita sekarang ini sangat terbuka menerima jenama asing. Walau pun (kereta tesebut) diperbuat daripada ‘tin Milo’, ia tetap dibenarkan masuk ke Malaysia. Tetapi kereta kita pula sukar untuk menembusi banyak negara lain.

“Itulah sebabnya kita harus mengkaji semula kemungkinan bahawa syarat-syarat tertentu harus dikenakan supaya kereta jenama asing tidak akan memasuki pasaran kita dengan mudah. Sekaligus memberi peluang kepada kereta tempatan kita diterima pasaran automotif tempatan,” ujarnya dalam Dewan Rakyat hari ini.