Satu lagi motosikal baru yang diperkenalkan di acara Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2018 adalah Suzuki GSX 150 Bandit ini. Ia sebenarnya mempunyai persamaan besar dengan model GSX-S150 yang sudah berada di pasaran di sana, tetapi masih memiliki sedikit perbezaan.

Paling jelas, selain warna dan grafik adalah GSX 150 Bandit menggunakan tempat duduk bersambung untuk penunggang serta penumpang, dan lampu hadapan yang berbentuk semakin mirip kepada pesaingnya, iaitu Yamaha Vixion (dikenali di negara kita sebagai Yamaha FZ150i).

Perincian penuh tentang motosikal ini, berserta harganya masih belum disiarkan oleh pengedar motosikal Suzuki di sana, tapi berdasarkan gambar yang dimuat naik oleh media, ia mempunyai tangki, meter digital, rim (17 inci) serta brek cakera yang sama dengan GSX-S150, tetapi ekzos serta subframe belakangnya adalah berlainan.

Kalau melihat kepada GSX-S150, enjin yang digunakan adalah unit satu silinder DOHC penyejukan cecair 147.3 cc, bersama padanan transmisi enam kelajuan, dan boleh menghasilkan kuasa sebanyak 18.9 hp dan 14 Nm tork. Ini adalah enjin dengan sistem suntikan bahan api, dan didatangkan dengan tangki bahan api berkapasiti 11 liter.

Disebabkan subframe yang berbeza, GSX 150 Bandit menjadi lebih rendah, dan mengikut dimensi yang diberi Honda Indonesia, ia lebih rendah 5 mm dan lebih pendek 20 mm. Pilihan warna yang disediakan untuk GSX 150 Bandit pula terdiri daripada Metallic Matte Titanium Silver, Brilliant White / Aura Yellow, Stronger Red / Titanium Black dan Titanium Black.

GALERI: Suzuki GSX 150 Bandit


GALERI: Suzuki GSX-S 150