Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan harga baharu bagi semua modelnya selepas cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dilaksanakan kembali mulai 1 September 2018. Di mana VPCM mengesahkan harga bagi model pemasangan tempatan (CKD) mengalami penurunan antara RM1,898 hingga RM3,600. Manakala untuk unit yang diimport dari luar negara (CBU) diumumkan naik harga antara RM3,400 hingga RM8,400.

Bagi CKD, model yang paling banyak mengalami penurunan harga ialah Passat Highline iaitu sebanyak RM3,600, kini menjadi RM195,390, berbanding harga sewaktu GST ialah RM198,990.

Manakala unit CBU yang mengalami peningkatan harga paling banyak ialah Golf R (+RM8,400), iaitu kini menjadi RM304,390, berbanding RM295,990 ketika GST dilaksanakan.

Klik untuk besarkan

Dalam masa yang sama, Skin Perlindungan Harga VPCM (PPS) masih boleh digunakan untuk semua model yang didaftarkan sebelum 15 November 2018 dan sementara stok masih ada. Sejak PPS diperkenalkan, VPCM telah mencatatkan perningkatan permintaan bagi model Volkswagen. Justeru, VPCM sedang berusaha untuk memenuhi permintaan, manakala stok juga adalah sangat terhad dan pelanggan dinasihatkan agar tidak menangguhkan urusan tempahan.

Erik Winter, Pengarah Urusan VPCM berkata, “Senada dengan inisiatif kerajaan ini, kami berbesar hati untuk mengumumkan harga baharu yang lebih kompetitif ini. Dengan struktur cukai baharu ini, pengurangan harga bagi model Volkswagen dari 1.5% hingga 2.6% berbanding GST sebelum ini. Bagi perkhidmatan selepas jualan pula, harga ditentukan mengikut kadar cukai perkhidmatan, dan pelanggan boleh memuat turun panduan harga servis yang telah disemak semula menerusi laman web Volkswagen.”

Semua model Volkswagen didatangkan dengan penyelenggaran percuma selama tiga-tahun, lima-tahun waranti pengilangan dan juga bantuan tepi jalan selama lima-tahun.