Satu lagi syarikat kenderaan di Malaysia iaitu Volvo Car Malaysia telah menyiarkan senarai harga model yang ditawarkan, dengan kira-kira cukai SST yang dikuatkuasakan bermula 1 September lalu dimasukkan sekali. Semuanya ada ada sembilan model dalam senarai harga ini, dan semuanya juga adalah model pemasangan tempatan (CKD).

Seperti yang anda boleh lihat dalam jadual di bawah, tiada perbezaan harga antara waktu cukai GST dikenakan pada kenderaan ini dan waktu cukai SST baru berkuat kuasa. Model Volvo paling mampu milik iaitu V40 T5 kini dijual pada harga RM180,888 tidak termasuk insurans manakala XC90 T8 Twin Engine Inscription Plus dijual pada RM413,888.

Berdasarkan senarai harga yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat kereta ini, penguatkuasaan SST telah memberikan kesan yang berbeza bergantung kepada model. Ada yang naik, ada yang turun dan bagi Volvo, ia masih sama seperti waktu cukai GST 6% sebelum ini.

Sebelum ini SST telah diumumkan ditetapkan pada tahap 10%, dan ini adalah kadar yang sama seperti waktu ia dikuatkuasakan sebelum diambil alih GST pada April 2015. Walaupun begitu, pengguna di Malaysia dapat menikmati waktu ‘cuti cukai’ selama tiga bulan sebelum cukai SST ini dikenakan semula.