Kerajaan telah mengumumkan bahawa kadar cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) untuk tayar pneumatik (tayar yang menggunakan angin) dan juga motosikal elektrik telah diturunkan dan ia kini hanya pada paras 5%, lapor Bernama.

Menurut Menteri Kewangan Lim Guan Eng, keputusan itu dibuat oleh Kementerian Kewangan bersama Jabatan Kastam DiRaja Malaysia (JKDM) setelah menerima maklum balas daripada 18 sesi taklimat soal jawab Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang diadakan di seluruh negara melibatkan lebih 15,000 peserta.

Dalam laporan-laporan sebelum ini, harga tayar kenderaan (kereta penumpang, trak ringan, van dan lain-lain) dijangka akan naik serentak dengan implementasi cukai SST, di mana syarikat-syarikat tayar sendiri – termasuk Michelin, Bridgestone, Goodyear, Continental dan Hankook – mengumumkan bahawa kenaikan harga mungkin berlaku pada 1 September sempena pengenalan semula cukai tersebut.

Syarikat-syarikat tayar berkemungkinan akan merombak semula harga produk mereka berikutan langkah bagi pengurangan kadar SST ini kepada 5%, begitu juga dengan pengedar-pengedar motosikal elektrik dalam negara. Namun untuk tayar, sepatutnya tiada sebarang kenaikan pada harga buat masa sekarang berikutan semakan semula kadar cukai berkenaan.