Sewaktu pengumumam keputusan prestasi bagi suku ketiga tahun 2018, Mercedes-Benz Malaysia (MBM) turut mempertontonkan Mercedes-AMG E 53 4Matic+, iaitu salah satu daripada enam model baharu yang akan diperkenalkan pada suku keempat ini. Hadir dalam pilihan sedan atau coupe, model AMG ini adalah bagi menggantikan E 43.

Perbezaan terbesar dalam pengenalan bagi model AMG pertama dengan penjana kuasa hibrid sederhana EQ Boost – yang turut didapati pada model CLS 53 – bagi menggantikan unit lama 3.0 liter pengecas-berkembar V6. WAlaupun enjin bahagi ini lebih kurang sama dalam kapasiti, ia kini hadir dengan enam-silinder dan menggunakan pemampat elektrik untuk membekalkan ekzos konvensional-berkuasa turbo, mengurangkan turbo lag dan hasilnya ditambah dengan 34 hp ke 435 hp dan tork 520 Nm.

Pemampat ini dikuasakan oleh motor generator/elektrik 48-voltan, yang menyalurkan tambahan 22 PS dan 250 Nm bagi pecutan jika diperlukan. Penjana kuasa ini turut digabungkan dengan transmisi automatik AMG Speedshift TCT 9G sembilan-kelajuan dan sistem pacuan semua AMG Performance 4Matic+, yang membolehkan coupe dipecut dari 0-100 km/j dalam 4.4 saat, dan sedan pula hanya 0.1 saat lebih perlahan iaitu 4.5 saat. Sistem ekzos AMG Performance dengan injap bolehalih juga ditampilkan.

Kedua-dua versi sedan dan coupe turut dilengkapi suspensi udara AMG Ride Control+ dengan Adaptive Damping System Plus (ADS+), dan menerima kadar gegelung yang lebih tinggi untuk mengurangkan olengan badan dan menambah kestabilan di selekoh. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan steering knuckles khas dan load bearing joints di hadapan, yang bekerjasama bagi meningkatkan negative camber untuk menambah baik dinamik. Brek yang besar didatangkan dengan kaliper empat-omboh di hadapan.

E 53 sedang juga sangat berbeza dengan 43 yang lama, menampilkan diffuser belakang yang direka semula disambung dengan paip ekzos bulat, dengan roda aloi dua-tona 20-inci baharu. Ia juga mengekalkan pakej luaran AMG Line dengan bampar hadapan dan ambang sisi yang lebih agresif, serta spoiler belakang yang kecil dengan gril berlencana AMG bersama pin krom. Manakala coupe pula serba baharu termasuk gril dwi-palang.

Di dalamnya, ekdua-dua model dilengkapi dengan roda stereng leper-di bawah dengan kemasan kulit Nappa baharu (dengan cengkaman gentian mikro Dinamica pada coupe) dari C-Class facelift, bersama tempat duduk upholstery sport AMG balutan Nappa, dengan coupe ditampilkan bersama jahitan merah dan juga tali pinggang keledar merah. Malah model dua-pintu juga menerima kemasan aluminium untuk papan pemuka berbanding gentian karbon pada sedan.

Elemen standard bagi kedua-dua versi termasuklah lampu utama Multibeam LED, kemasukan tanpa kunci, kawalan suhu auto tiga-zon, tempat duduk hadapan boleh laras-berkuasa dengan haba dan memori, pencahayaan ambien 64-warna, pewangi Air Balance, bumbung matahari panoramik, tirai cermin belakang, bukaan bootlid bebas-tangan, Widescreen Cockpit dengan paparan berkembar 12.3-inci, navigasi Comand Online, pengecas tanpa wayar Qi dan sistem bunti Burmester 13-pembesar suara. Pilihan bagi coupe ditambah dengan paparan utama, sementara sedan pula menerima tirai bagi tingkap sisi belakang.

Untuk aspek keselamatan, kedua-dua model dilengkapi dengan pakej Bantuan Pemanduan, termasuk kawalan kelajuan adaptif Distronic, Bantuan Kekal Lorong Aktif, Bantuan Titik Buta Aktif dan Bantuan Stereng Mengelak. Selain itu, ia turut menampilkan Bantuan Parkir Aktif dan kamera 360-sudut.

GALERI: Mercedes-AMG E53 4Matic+ sedan

GALERI: Mercedes-AMG E53 4Matic+ coupe