Mercedes-Benz Malaysia (MBM) telah mengumumkan prestasi suku ketiga (Q3) bagi 2018 yang menyaksikan rekod yang sangat memberangsangkan, iaitu sebanyak 10,143 unit kenderaan telah pun dijual bagi tahun ini. Malah ia turut mencatatkan perkongsian pasaran sebanyak 2.5%, meningkat sebanyak dua peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Sekaligus mengekalkan kedudukan MBM sebagai jenama gaya hidup mewah yang mendahului pasaran di bawah segmen yang sama di pasaran Malaysia.

Menurut timbalan presiden jualan dan pemasaran MBM, Mark Raine, bagi keseluruhan suku ketiga tahun ini, model limosin pemasangan tempatan (CKD) termasuk C-Class, E-Class dan S-Class, telah mencatatkan jualan sebanyak 6,344 unit, iaitu meningkat sebanyak 21% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Manakala jualan untuk model kompak premium seperti A-Class, B-Class, GLA dan CLA pula turut mencatatkan peningkatan sebanyak empat peratus iaitu sebanyak 1,268 unit.

“Begitu juga dengan SUV premium yang turut mencatatkan peningkatan sebanyak 3.4% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, dan telah terjual sebanyak 1,960 unit bagi suku ketiga 2018. Bukan itu sahaja, keghairahan rakyat Malaysia terhadap jentera berprestasi tinggi juga tidak dinafikan, apabila barisan model prestasi kami berjaya terjual sebanyak 479 unit, manakala 570 unit pula untuk barisan Dream Cars iaitu meningkat sebanyak 40%,” ujar Mark yang tidak menafikan faktor 0% cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sepanjang Mei hingga 31 Ogos lalu banyak mendorong peningkatan jualan model Mercedes-Benz di Malaysia.

Malah sepanjang suku ketiga 2018, MBM telah melancarkan banyak model baharu dan yang dipertingkatkan. Ini termasuklah CLA 200 Night Edition, GLA 200 Night Edition, E-Class Cabriolet A238, S-Class, E200, E250 Avantrgarde dan Exclusive, E 300 AMG Line W213, Maybach S 560 dan 650, AMG S 63 Coupe, S 560 Cabriolet, CLS 450 dan AMG GT C.

MBM turut memaklumkan untuk suku keempat 2018, akan ada beberapa model baharu dan dipertingkatkan yang akan dilancarkan iaitu satu daripadanya model kompak, satu model limosin, tiga model SUV dan satu model Dream Cars.

Selain itu, rangkaian pengedar MBM juga turut mencatatkan peningkatan sebanyak 16%, dengan telah menyelenggara sebanyak 109,927 kenderaan di 31 pusat servis di seluruh negara. Malahan ini telah mencatatkan indeks perkhidmatan pelanggan (CSI) tertinggi di Asia Tenggara. Bukan itu sahaja, bagi kedudukan kewangan, Mercedes-Benz Services Malaysia (MBSM) telah mencapai porrtfolio perkhidmatan melebihi RM2.5 bilion, dan buat masa ini telah menawarkan pinjaman kewangan untuk empat bagi setiap 10 kenderaan Mercedes yang dijual di Malaysia.