LRT pilihan terbaik untuk Sabah, mampu atasi masalah kesesakan trafik jangka masa panjang – Shafie Apdal

LRT pilihan terbaik untuk Sabah, mampu atasi masalah kesesakan trafik jangka masa panjang – Shafie Apdal

Sabah juga tidak terlepas daripada masalah kesesakan lalu lintas, justeru kerajaan pentadbiran negeri tersebut mahu mencari alternatif dalam mengatasinya. Antara langkah alternatif yang dilihat wajar untuk dilaksanakan ialah memperbanyakkan pilihan memperkasakan lagi sistem pengangkutan awam berkapasiti tinggi, termasuk Transit Aliran Ringan (LRT).

Menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, LRT merupakan antara pilihan terbaik bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di negeri itu untuk jangka masa panjang meskipun melibatkan kos pelaburan tinggi, laporan Bernama.

Menurut beliau, kajian yang dibuat Bank Dunia dengan kerjasama Unit Perancang Ekonomi dan Pejabat Perdana Menteri mendapati bandaraya Kota Kinabalu lebih sesuai diperkenalkan dengan sistem pengangkutan berkapasiti tinggi berbanding bandaraya Kuala Lumpur.

LRT pilihan terbaik untuk Sabah, mampu atasi masalah kesesakan trafik jangka masa panjang – Shafie Apdal

“Sistem pengangkutan berkapasiti tinggi ini juga bakal memacu perubahan landskap bandaraya Kota Kinabalu dengan kapasiti penumpang tinggi, moden, sistematik, tepat masa dan mesra alam,” katanya ketika menggulung perbahasan bagi Jabatan Ketua Menteri pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, hari ini.

Mohd Shafie berkata pengangkutan awam moden seperti LRT juga dilihat mampu menarik sekurang-kurangnya 30% daripada jumlah pengguna kenderaan untuk menggunakan perkhidmatan itu sekali gus meningkatkan lagi kualiti kehidupan penduduk di bandaraya Kota Kinabalu.

Dalam pada itu katanya kajian kebolehlaksanaan Bas Rapid Transit (BRT) di bandaraya Kota Kinabalu mendapati sistem perkhidmatan pengangkutan awam itu tidak begitu sesuai dilaksanakan berikutan ia hanya penyelesaian jangka pendek dalam mengatasi kesesakan lalu lintas.

“Selain itu, ia juga akan melibatkan perbelanjaan modal tinggi kerana BRT memerlukan jaringan jalan raya khas untuk bas jika ia dilaksanakan di bandaraya Kota Kinabalu,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required