Menteri pengangkutan Anthony Loke mengesahkan kerajaan bakal menubuhkan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Malaysia (MTSB) tahun depan bagi menyiasat kes-kes kemalangan jalan raya di negara ini.

Katanya, penubuhan lembaga itu merupakan antara cadangan Panel Kaji Semula Syor (RRP), sebuah panel bebas diwujudkan oleh kementerian, bagi keperluan untuk menubuhkan agensi khas bagi menyiasat kemalangan jalan di seluruh negara. Di mana draf akta bagi penubuhan lembaga itu sedang digubal dan akan dibentangkan di Parlimen pada suku pertama tahun hadapan, laporan Bernama.

“Penubuhan MTSB merupkan antara syor dikemukakan oleh RRP,” katanya pada pemberita di MIROS, kelmarin.

Loke turut berkata, berdasarkan syor laporan itu, mulai tahun 2020, kementerian mewajibkan semua bas ekspres dan bas persiaran baharu memasang tali pinggang keledar di tempat duduk penumpang, sistem sokongan keselamatan brek serta pematuhan alat pengehad kelajuan.

Selain itu, katanya, kementerian juga akan mewajibkan pemasangan sistem pemantauan kamera litar tertutup (CCTV) pada semua bas baharu selain meningkatkan tahap kebajikan pemandu bas.

Sementara itu, Loke berkata sebanyak 54% atau 27 daripada 51 syor penambahbaikan yang dikemukakan dalam laporan penilaian tragedi kemalangan bas itu telah dilaksanakan sepenuhnya manakala 38% atau 19 syor dilaksanakan secara separa manakala lapan peratus (empat syor) masih belum dilaksanakan.

Beliau berkata daripada 51 syor, 20 adalah berkaitan faktor keselamatan kenderaan, 16 syor keselamatan jalan raya, 8 keselamatan operasi/kesihatan pekerjaan, 4 syor tindakan kecemasan dan menyelamat dan 3 syor berkaitan faktor memperkasakan penglibatan orang awam terhadap keselamatan jalan raya.

Bagaimanapun, satu syor dikeluarkan daripada laporan itu kerana syarikat bas, Genting Highlands Transport, yang terbabit dalam tragedi tersebut, telah menamatkan operasi perkhidmatannnya, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 50 syor sahaja.