Atas permintaan pengusaha bas ekspres, kerajaan akan mempertimbangkan kenaikan tambang bagi perkhidmatan tersebut. Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar, kali terakhir tambang bas ekspres dinaikkan ialah pada 2009 dan sekiranya dipersetujui, kerajaan akan memastikan peningkatan kali ini adalah pada kadar munasabah untuk membantu pengusaha bas ekspres menampung peningkatan kos operasi, tanpa membebankan pengguna, lapor Bernama.

“Daripada perbincangan dan rundingan dengan pengusaha-pengusaha bas ekspres, memang terdapat permintaan dan desakan yang kuat daripada mereka terhadap kerajaan supaya dibenarkan menaikkan kadar tambang dalam lingkungan 10% hingga 30%.

“Dalam situasi rakyat menghadapi kenaikan kos sara hidup, sebarang keputusan harus dibuat secara teliti dan kementerian akan mengutarakan syor kepada jemaah menteri dalam masa terdekat untuk dipertimbangkan,” katanya dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Sivarraajh Chandran (BN-Cameron Highlands) mengenai gesaan syarikat bas untuk menaikkan tambang sehingga 30% bagi menampung kos operasi yang tinggi. Semakan tambang yang dilaksanakan pada 2009 menetapkan kenaikan sebanyak 31% daripada 6.5 sen setiap kilometer kepada 8.5 sen setiap kilometer.

Manakala kadar surcaj ditetapkan pada kadar 0.8 sen setiap kilometer pula dikenakan sejak 2015, menjadikan kadar tambang dinaikkan kepada 9.3 sen setiap kilometer sehingga kini.