Petron hari ini dengan kerjasama WeChat Pay Malaysia telah melancarkan satu kerjasama strategik untuk membolehkan pengguna membayar sebarang urusan pembelian menggunakan aplikasi WeChat Pay yang terdapat di telefon bimbit.

Walaupun mempunyai lebih 600 stesen di seluruh negara, Petron memulakan servis ini di 200 stesen terpilih terlebih dahulu dan akan diteruskan secara berperingkat selepas itu. Untuk melihat stesen mana yang menyediakan servis pembayaran tanpa tunai dengan WeChat Pay ini, orang ramai boleh melihat kepada papan tanda kecil yang diletakkan di kaunter pembayaran.

Di China, pembayaran menggunakan WeChat Pay ini cukup popular, dan ia dilihat semakin mendapat sambutan di kalangan pengguna Malaysia. Ini kerana aplikasi tersebut dianggap selamat dan mempunyai sistem keselamatan yang boleh dipercayai, dan semestinya, memudahkan pengguna.

Dalam aplikasi WeChat Pay itu, pengguna perlu mengaktifkannya terlebih dahulu, dan kemudiannya memasukkan kredit dalam jumlah yang dimahukan menggunakan kad bank. Selepas aplikasi tersebut sudah mempunyai kredit, barulah anda boleh menggunakannya untuk membayar di tempat yang mempunyai servis ini. Untuk membayar, anda cuma perlu mengimbas kod bar di kaunter.

Tiada sebarang cas tambahan yang dikenakan dengan melakukan pembayaran menggunakan WeChat Pay ini, dan ia boleh dimuat turun secara percuma pada platform Android dan juga iOS. Ia juga telah didaftarkan sebagai pengeluar wang elektronik yang sah dengan Bank Negara.