Honda Malaysia telah pun melancarkan pusat 3S Honda terbaharu dan yang ke-12 di negeri Johor. Terletak di Pasir Gudang, pusat 3S ini dikendalikan oleh Yong Ming Motor Sdn Bhd, ia melibatkan pelaburan bernilai RM18.5 juta.

Dengan fasiliti seluas 77,000 kaki persegi, pusat 3S ini merangkumi bangunan empat tingkat (termasuk parkir bawah tanah), 14 petak penyelenggaran, tiga petak parkir baiki umum, dua petak servis tayar yang menampilkan pelbagai peralatan terkini yang mampu mengendalikan 30 buah kereta dalam sehari. Selain itu, ia turut menempatkan ruang rehat untuk pelanggan, sudut permainan kanak-kanak dan ruang solat.

Yong Ming Motor yang telah menjalinkan usahasama dengan Honda sejak lebih 48 tahun, pembukaan pusat 3S baharu di PTD 209607, Jalan Bandar, Business Centre II,Pasir Gudang ini adalah yang kedua di bawah kendaliannya selepas cawangan di Skudai.

Pengarah Urusan dan CEO Honda Malaysia, Toichi Ishiyama berkata, “Kepuasan pelanggan adalah keutamaan kami, dan ia adalah sangat penting bagi Honda Malaysia dan semua rakan rangkaian kami untuk menjalinkan kerjasama yang lebih erat bagi memberikan perkhidmatan terbaik buat para pelanggan. Kami percaya dengan meluaskan lagi pengedaran di Johor ini, ia mampu memudahkan lagi para pelanggan bagi mendapatkan perkhidmatan yang sewajarnya, terutamanya di daerah Pasir Gudang.”

Malah pembukaan pusat 3S terbaharu ini juga adalah bertujuan untuk memberikan sokongan terhadap penambahan pelanggan dan perkhidmatan selepas jualan yang diperlukan di Johor. Berdasarkan rekor, perkhidmatan selepas jualan meningkat sebanyak 51% dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini. Dari Januari hingga November 2018, daerah selatan telah mencatatkan rekod melebihi 235,000 perkhidmatan servis, meningkat 13% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Bagi prestasi jualan pula, bahagian selatan merupakan penyumbang kedua tertinggi dengan mencatatkan lebih 17,000 unit kenderaan terjual dari Januari hingga Oktober 2018, meningkat sebanyak 2% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. City pula disenaraikan sebagai model paling laris di selatan dengan menyumbangkan sebanyak 24% bagi keseluruhan jualan di bahagian berkenaan, diikuti Civic dan CR-V masing-masing menyumbang 11% dan 9% dalam jualan bagi tempoh ini.