Lebih 20,000 orang telah mendaftar untuk pas perjalanan tanpa had RapidKL, menurut The Star. “Kami menjangkakan lebih ramai lagi orang yang akan mendaftar untuk salah satu pakej yang ditawarkan ini. Ia membolehkan pengguna untuk menggunakan pengangkutan awam (di bawah kendalian RapidKL) dengan lebih mudah dan menjimatkan masa,” ujar RapidKl. Terdapat dua pilihan yang ditawarkan, iaitu My50 dengan nilai RM50, dan My100 bagi nilai RM100.

Langganan boleh dibuat menggunakan MyKad, MyKid dan MyTentera di kiosk dan fungsi Touch and Go bagi memastikan perkhidmatan itu hanya dinikmati oleh rakyat Malaysia sahaja. Menerusi pas My100, pelanggan boleh menikmati semua perkhidmatan rel dan bas RapidKL termasuk Transit Aliran Massa ( MRT), LRT, Monorel, transit aliran bas BRT Sunway, bas RapidKL dan bas pengantara MRT tanpa had dalam tempoh 30 hari dengan hanya RM100.

Bagi pas My50 pula, penumpang boleh menaiki semua bas RapidKL dan bas pengantara MRT (tidak termasuk BRT) tanpa had sepanjang 30 hari dengan bayaran RM50.

Sebelum ini, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata pas perjalanan tanpa had itu dijangka memberi manfaat kepada sekurang-kurangnya 45% pengguna perkhidmatan Rapid Rail dan hampir 100% pengguna Rapid Bus di Lembah Klang.

“Pengenalan pas perjalanan ini juga dijangka berupaya menarik sebahagian daripada pemandu kenderaan persendirian untuk berpindah ke pengangkutan awam, seterusnya membantu mengurangkan kesesakan terutama di pusat bandar Kuala Lumpur,” ujarnya.