Sempena dengan sambutan Thaipusam pada 21 Januari ini, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTM Berhad) bakal menyediakan perkhidmatan tren KTM Komuter yang beroperasi tanpa henti selama empat hari tiga malam bermula 19 Januari ini.

Menurut KTMB, operasi tren yang akan dilanjutkan itu membabitkan laluan Seremban-Batu Caves, Batu Caves-Seremban, Pelabuhan Klang-KL Sentral dan KL Sentral-Pelabuhan Klang. Perkhidmatan itu disediakan bagi memberi kemudahan pengangkutan kepada orang ramai khususnya penganut Hindu serta pelancong untuk ke Batu Caves.

“Operasi tren akan dilanjutkan selepas waktu perkhidmatan sedia ada, dengan penambahan 132 perkhidmatan tren, menjadikan jumlah tren yang disediakan adalah sebanyak 934 tren. Kita jangkakan lebih dua juta pengguna akan menggunakan perkhidmatan KTM Komuter sempena Thaipusam 2019 berbanding 1.3 juta pengguna pada perayaan yang sama tahun lalu,” ujar Pengurus Besar Operasi KTM Berhad S. Mahendran seperti yang dilaporkan Bernama.

Katanya lagi, perkhidmatan tren ulang-alik dari Batu Caves-Sentul-Batu Caves turut disediakan buat penumpang bagi mengelakkan kesesakan di Stesen Batu Caves. Kemudahan bas turut disediakan secara percuma di Stesen Sentul untuk ke Stesen KL Sentral dan penumpang boleh menyambung perjalanan menaiki tren mahupun mod pengangkutan awam lain untuk ke destinasi seterusnya.

“Kaedah bayaran tambang perlu dibuat menggunakan Kad Komuter Link atau Touch n Go sahaja dan bersempena Thaipusam, Kad Komuter Link akan dijual pada harga RM3 berbanding RM5 bermula 19 hingga 22 Januari ini. Penumpang warga emas, orang kelainan upaya (OKU) dan kanak-kanak berumur dua hingga enam tahun perlu menggunakan tiket khas untuk mendapatkan harga konsesi dengan diskaun tambang sebanyak 50%,” katanya.