Lexus LC mungkin adalah antara model flagship paling menarik yang pernah diperkenalkan oleh sayap kenderaan premium jenama Jepun itu setakat ini dan di Malaysia, harganya mencecah RM940k tidak termasuk insurans. Namun, pasti ada yang mahukan sesuatu yang berbeza berbanding bentuk coupe sekarang dan sebagai jawapan, Lexus telah menghasilkan pula LC bumbung boleh buka dipanggil sebagai LC Convertible. Walaupun begitu, ia masih sebuah konsep.

Melalui model ini, bumbung gentian karbon pada model coupe diganti dengan bumbung boleh buka, tetapi tetapan tempat duduk masih lagi sama (2+2). Bukan setakat itu, Lexus juga berjaya menghasilkan bumbung ini tanpa mengubah banyak rekaan LC dan mengekalkan karekternya. Di belakang, LC Convertible ini nampak seakan lebih panjang dan terdapat bonjolan di belakang penyandar kepala penumpang belakang.

Sudah tentu, sebagai sebuah kereta konsep untuk masa ini, ia juga diberikan barangan yang lebih menonjol seperti rim aloi dua tona 22 inci, manakala di bahagian dalam, ia menggunakan balutan kulit warna putih dengan jahitan benang kuning yang lebih menyerlah.

Spesifikasi teknikal untuk model bumbung boleh buka ini masih belum didedah tetapi kita boleh menjangka model produksi akan ditawarkan dengan enjin yang sama seperti model coupe iaitu unit V8 NA 5.0 liter 471 hp dan 540 Nm yang dipadankan bersama transmisi automatik 10 kelajuan serta unit hibrid padanan enjin petrol V6 3.5 liter dengan motor elektrik dengan jumlah kuasa keseluruhan 354 hp.

“Versi produksi bagi kereta konsep ini akan menjadi sangat mengujakan dalam pelbagai cara. Anda akan dapat melihat garisan dinamiknya apabila semakin dekat, dengar bunyi enjinnya apabila hidup dan rasa semua benda di sekelilingnya apabila bergerak. Ia akan menghidupkan deria dalam pelbagai cara dan menyeronokkan setiap kali dipandu,” kata ketua perekanya, Tadao Mori.