Sebelum ini, memang Geely ada nyatakan yang syarikat itu akan menggunakan kilang Proton di Tanjung Malim untuk mengeluarkan kenderaan pemanduan sebelah kanan (RHD), yang disebut ialah Lynk & Co 01. Kini sudah ada bukti kukuh terhadap perkara ini.

Baru-baru ini, seorang pembaca paultan.org ternampak dengan sebuah model Lynk & Co 01 dipandu atas jalan raya Malaysia, dengan penampilannya terdedah hampir sepenuhnya. Agak jelas, model itu sudah pasti kepunyaan Proton, kerana nombor plat yang tertera ‘B4158A’ pernah digunakan pada X70 yang diuji dulu.

Apa tujuan kereta terbabit berada di sini? Andaian kami, unit berkenaan digunakan untuk menjalankan peralihan daripada pemanduan sebelah kiri ke sebelah kanan, untuk membolehkan Lynk & Co 01 ini nanti memasuki pasaran kenderaan RHD di rantau ASEAN atau di luarnya.

Proton telah memaklumkan yang kemudahan di Tanjung Malim akan digunakan sebagai pusat R&D dan pengeluaran bagi model-model RHD oleh Geely Group. Kerja-kerja menaik taraf untuk tujuan ini termasuk sekali di dalam pelaburan RM1.2 bilion sebelum ini, dan produksi dijangka akan bermula pada September 2019.

Ketika ini, pengeluaran bagi model 01 telah bermula di China – sebuah pasaran pemanduan sebelah kiri – dan dilaporkan akan turut dilanjutkan ke kilang Volvo di Ghent, Belgium dan Carolina Selatan, AS. Pemasangan di Beglgium adalah bagi menampung pasaran RHD di Eropah.

Jadi, jangan tersalah anggap pula. Lynk & Co 01 ini bukanlah model awal untuk ujian bagi SUV kompak Proton akan datang – ura-ura menyatakan untuk model Proton segmen ini nanti, ia kebarangkalian besar akan menggunakan Geely Binyue/SX11. Sebabnya, 01 ini menggunakan platform Compact Modular Architecture (CMA) yang lebih besar manakala Binyue menggunakan platform segmen-B Modular Architecture (BMA).

Model 01 ini juga tidak digunakan untuk menguji enjin 1.5 liter turbo dengan transmisi klac-berkembar tujuh-kelajuan; hanya X70 sahaja yang pernah dilihat dengan tombol gear elektronik untuk transmisi setakat ini.

01 direka dan dibangunkan di Sweden, dan ditawarkan dengan dua pilihan enjin, 1.5 liter dan 2.0 liter. Pilihan transmisi terdiri daripada manual enam-kelajuan, DCT tujuh-kelajuan dan automatik lapan-kelajuan.

Dari segi dimensi, 01 memiliki 4,512 mm panjang, 1,857 mm lebar, 1,673 mm tinggi serta 2,734 mm jarak antara roda. Sebagai perbandingan, X70 mempunyai 4,519 mm panjang, 1,831 mm lebar, 1,694 mm tinggi, dengan 2,670 mm jarak antara roda.