Banyak ketidakpastian mengenai kajian semula Dasar Automotif Nasional (NAP) yang akan datang, ini termasuk dengan perubahan kerajaan dan Projek Kereta Nasional Baharu (NNCP). Antara yang paling tidak diketahui adalah status program Kenderaan Cekap Tenaga (EEV), yang buat masa ini memberi insentif untuk kenderaan jimat bahan api, hibrid dan elektrik.

Dalam sidang media Persatuan Automotif Malaysia (MAA) hari ini, presidennya Datuk Aishah Ahmad meluahkan harapan untuk melihat program tersebut diteruskan seperti sekarang, di samping menyatakan ia telah memberi manfaat kepada syarikat kereta secara keseluruhan dengan memastikan harga kereta tetap kompetitif.

“Saya fikirkan perkara yang paling penting dengan kerajaan baharu ini ialah meneruskan NAP 2014, jadi insentif EEV boleh diteruskan dan menyokong semua pemain industri untuk mempunyai kenderaan EEV sendiri,” ujarnya. “Ini yang pelanggan sanggup membelinya, kereta yang mampu milik yang boleh kita jual.”

Menurut Aishah, sebanyak 18,754 kenderaan hibrid terjual pada tahun lalu, berbanding 13,650 unit pada 2017. Mengikut perbandingan, hanya dua EV sahaja dilancarkan pada 2018, berbanding 11 pada tahun sebelumnya – walaupun pelancaran Nissan Leaf yang bakal berlangsung pada pertengahan tahun ini dilihat mampu memberikan perubahan yang lebih positif.