Antara perkara yang mendapat perhatian berkaitan industri automotif tempatan minggu ini adalah berkaitan dakwaan Persatuan Automotif Malaysia (MAA) tentang kelewatan memperoleh kelulusan bagi harga kenderaan baru oleh kerajaaan sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Dan pagi tadi, dalam satu sesi taklimat di Institut Automotif, Robotik dan Iot Malaysia (MARii) yang turut dihadiri oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Ong Kian Ming, beliau menjelaskan bahawa MITI akan mengadakan pertemuan dengan MAA serta pihak berkepentingan lain minggu hadapan bagi mencari jalan keluar daripada permasalahan kelulusan harga kenderaan serta permohonan ILP (Industrial Linkage Programme) oleh pengeluar kenderaan.

“Semua permohonan insentif akan melalui Komiti Pembangunan Perniagaan Automotif (ABDC), dan ini antara perkara yang dibangkitkan oleh MAA sebagai antara punca yang melewatkan proses memberi kelulusan harga kenderaan baru,” ujar Ong.

“ABDC memainkan peranan penting dalam proses ini, kerana mereka akan memberikan cadangan sepatutnya kepada Kementerian Kewangan yang kemudiannya akan memutuskan jumlah cukai yang boleh dikurangkan atau diselaraskan,” tambah beliau.

Ujar Ong lagi, selain itu, sekiranya mana-mana pengeluar ingin mendapatkan kadar pengecualian cukai yang lebih banyak, MITI ingin tahu apa yang mereka sumbangkan terhadap ekonomi dari segi pengilangan, atau pun teknologi jimat tenaga, sebagai contoh.

“Katakanlah ada pengeluar yang inginkan pengecualian cukai yang lebih tinggi, kami ingin lihat kos yang dijimatkan ini turut boleh dinikmati oleh pengguna, agar orang-ramai boleh menikmati harga kenderaan yang lebih mampu milik,” jelas Ong.