Menurut laporan Reuters, Volvo telahpun membuat panggilan semula terhadap sekitar 219,000 kereta keluarannya kerana dikesan mempunyai masalah yang mungkin akan menyebabkan kebocoran bahan api pada ruang enjin.

Untuk lebih spesifik, kereta-kereta yang terjejas tersebut berkemungkinan mempunyai masalah keretakkan pada hos bahan api, yang boleh menyebabkan kebocoran sekiranya tekanan diberikan pada salur berkenaan. Model-model berkenaan terdiri dari 11 model berbeza yang diproduksi antara 2015 dan 2016, dengan sebahagian besarnya dipasarkan di Sweden, UK, dan Jerman.

“Tiada lagi laporan yang mendakwa bahawa terdapat sebarang kecederaan atau kerosakan berkaitan isu ini. Volvo mengambil langkah pencegahan dengan panggilan semula bagi mengelakkan sebarang masalah yang mungkin timbul pada masa akan datang,” kata jenama tersebut dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Volvo telah menjual sebanyak 503,127 kereta pada 2015 dan 534,332 pada 2016. Ini bukanlah panggilan semula terbesar yang dibuat jenama dari Sweden itu kerana pada 2004 mereka telah memanggil semula 460,000 kenderaan bagi memperbaiki pendaiwaian untuk modul kawalan elektronik kipas penyejuk utama.