Setahun selepas Maserati Ghibli facelift diperkenalkan di Malaysia, Naza Italia baru mengumumkan jentera mewah empat-pintu itu kini menerima satu lagi pusingan peningkatan untuk model tahun 2019.

Semakan yang dilakukan tanpa caj tambahan, dengan Ghibli standard masih ditawarkan pada harga bermula RM618,800 dan varian GranLusso serta GranSport pula berharga RM668,800. Varian paling berkuasa Ghibli S mula ditawarkan pada harga RM718,800, sementara versi GranLusso atau GranSport ditetapkan pada RM768,800. Semua adalah harga tetap, tidak termasuk insurans atau kos atas-jalan tetapi termasuk cukai tempatan.

Perbezaan yang paling ketara ialah tuil gear elektronik yang direka semula, kini dengan butang Park di atasnya, lebih kurang sama pula dengan rekaan dari BMW. Ia banyak memberikan ruang untuk kawalan yang telah disusun semula untuk mod pemanduan, di mana Maserati berkata ia lebih bersifat mesra pengguna.

Turut dipertingkatkan ialah sistem infotainmen Maserati Touch Control Plus (MTC+), yang menampilkan paparan grafik baharu dan meningkatkan kawalan suhu, membolehkan pengubahsuaian pengedaran aliran udara yang lebih baik – pada Ghibli, ia dipisahkan untuk pemandu dan penumpang. Ciri baharu yang turut ditawarkan termasuklah kulit upholstery Pieno Fiore sebagai pilihan, yang didakwa mampu memberikan rasa yang lebih lembut secara semulajadi dan direka untuk membangunkan karakter yang unik.

Pilihan baharu lain termasuklan kemasan kayuan Rovere Vener dan tenunan gentian karbon, tiga lapisan cat Blu Nobile dan roda aloi Teseo 20-inci dengan kemasan lembut atau gelap. Lampu utama LED matrix adaptif yang sebelum ini standard untuk GranLusso dan GranSport, kini ditawarkan untuk semua varian.

Maserati kini turut memperkenalkan Nerissimo Edition, dengan kemasan warna hitam bersama krom gelap dan sentuhan hitam berkilat, lampu utama yang lebih gelap dan pilihan sama ada aloi Urano 20-inci atau Titano 21-inci – berwarna hitam. Pelanggan juga dapat tempat duduk sport hadapan dan belakang secara standard, bersama tingkap lapisan gelap, tirai suria belakang larasan kuasa dan kemasan dalaman Dark Mirror.

Tiada perubahan mekanikal, kesemua model masih menggunakan enjin yang sama iaitu 3.0 liter turbo-berkembar V6, dipadankan dengan kotak gear automatik ZF lapan-kelajuan. Untuk Ghibli standard, kuasa yang mamou dihasilkan mencecah 350 PS pada 5,500 rpm dan tork 500 Nm pada 4,500 rpm, boleh dipecut dari 0-100 km/j dalam 5.5 saat dan kelajuan maksimum 267 km/j.

Bagi Ghibli S pula, hamburan kuasanya mencecah 430 PS pada 5,750 rpm dan tork 580 Nm dari 2,250 hongga 4,000 rpm, dengan 0-100 km/j capai 4.9 saat dan kelajuan maksimum 286 km/j. Seperti sebelum ini, Ghibli didatangkan dengan waranti lima-tahun dan perbatuan tanpa had, bersama pakej penyelenggaraan lima-tahun/100,000 km dan Maserati Premium Service Plus tiga tahun/60,000 km.