Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesahkan, dari September hingga Disember tahun lalu, sebanyak 39,311 pesalah trafik yang dirakam menerusi kamera Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) di seluruh negara disenarai hitam dan dikenakan waran tangkap berikutan gagal melunaskan saman, laporan Berita Harian.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid, sejak pihaknya mengambil alih operasi kamera berkenaan pada 1 September 2018, hingga 21 Januari ini, sebanyak 95,850 notis saman dikeluarkan menerusi 45 kamera AWAS di seluruh negara.

“Daripada jumlah itu, hanya 10,876 saman sudah diselesaikan manakala 84,974 saman lagi belum dilunaskan oleh pesalah trafik. Malah sehingga Disember 2018, sebanyak 39,358 saman dibawa untuk pendakwaan di mahkamah, namun hanya 45 pesalah trafik saja yang hadir. Berikutan itu, JPJ menyenarai hitam dan mengenakan waran tangkap kepada 39,311 pesalah trafik yang gagal menyelesaikan saman dalam tempoh ditetapkan,” katanya.

Shaharuddin berkata, JPJ menyelaraskan 17 lokasi operasi AWAS di kawasan lebuh raya bagi merakam kesalahan pemandu kenderaan yang memandu melebihi had kelajuan 110 kilometer sejam (km/j) yang ditetapkan.

“Sejak kita ambil alih bermula 1 September 2018, kita menarik semula had laju di bawah 110 km/j seperti tiga lokasi sebelum ini di mana had lajunya 90 km/j iaitu dua di Putrajaya dan satu di Kajang. Bagaimanpun, akan ada had laju 80 km/j selepas empat kamera AWAS dipasang berhampiran di kedua-dua arah Terowong Menora selepas perayaan Tahun Baru Cina ini, yang disifatkan lokasi kerap berlaku kemalangan,” katanya.

Katanya, setakat ini pihaknya masih lagi mengadakan perbincangan bersama jawatankuasa khas membabitkan PLUS dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) bagi menentukan lokasi pemasangan kamera berkenaan iaitu kawasan sebelum dan selepas terowong.