Amalan setiap kali bakal menyambut perayaan utama di negara ini dengan pemberian diskaun tol tetap diteruskan oleh syarikat konsesi di Kumpulan Gamuda untuk sambutan Tahun Baharu Cina ini. Ia melibatkan kadar tol di Lebuhraya Shah Alam (LSA), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), dan Lebuhraya SMART, bermula jam 12.00 tengah malam sehingga 11.59 malam pada 5 Februari 2019.

Menurut Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Trans Kota Holdings Berhad (LITRAK) Stephen Low Chee Weng pemberian diskaun antara 10 dan 30% itu adalah sebagai salah satu inisiatif untuk mengurangkan beban pengguna lebuh raya. Pemberian diskaun tol itu akan diberikan kepada pengguna LSA, LDP dan SMART bermula jam 12 tengah malam sehingga 11.59 malam pada 5 Februari 2019. Dianggarkan untuk Tahun Baru Cina 2019 ini, kira-kira sejumlah RM 222,000 bagi tol subsidi akan diberikan kepada pengguna LSA, LDP dan SMART.

LITRAK turut berkata, “Sejak tahun 2010 sehingga 2018, LITRAK, contohnya telah membelanjakan hampir RM 21.2 juta untuk program kebajikan dan hubungan komuniti setempat termasuk pemberian diskaun tol dan penawaran rebat istimewa bagi pengguna kerap LDP. Kami juga berhasrat mempertingkatkan sumbangan CSR kami pada tahun ini, dan pelbagai program kebajikan telah dirangka untuk sepanjang tahun 2019 ini”.

Dalam majlis mengumumkan pemberian diskaun tol ini juga, turut dianjurkan ialah Program Amal Tahun Baru Cina 2019 bersama 57 kanak-kanak kurang bernasib baik daripada Rumah Charis dan Rumah Victory, Kuala Lumpur. Mereka dibawa menonton wayang di Golden Screen Cinema (GSC) MyTown, Kuala Lumpur. Setiap kanak-kanak turut menerima beg cenderamata dan sepaket ‘ang pow’ untuk menambah kegembiraan mereka menyambut perayaan Tahun Baharu Cina. Kedua-dua rumah kebajikan tersebut turut menerima sumbangan kewangan sebanyak RM 1,000 untuk meringankan beban kos operasi mereka.