Volkswagen dan Renault kini sedang merancang untuk melabur bagi sebuah kilang pemasangan di Indonesia. Perkara ini adalah menurut Kementerian Industri di sana, seperti dilaporkan oleh Kompas. Sebelum ini memang ada kedengaran khabas angin bahawa pengeluar Eropah akan mula beroperasi di sana, tetapi jumlah pelaburannya masih lagi belum diketahui.

Menurut Pengarah Maritim, Pengangkutan dan Kelengkepan Pertahanan Indonesia, Putu Juli Ardika, kedua-dua pengeluar kenderaan itu akan menggunakan kemudahan sedia ada di negara tersebut, dan bukannya akan membangunkan kilang baru dari awal. Indonesia mempunyai kapasiti pengeluaran kenderaan sebanyak 2.2 juta unit setahun, tetapi ketika ini pengeluaran tahunan di sana hanyalah sekitar 1.2 juta unit.

Beliau turut memaklumkan, selain VW dan Renault, terdapat juga pengeluar lain yang bersedia untuk melabur di dalam pengeluaran tempatan di sana, seperti Hyundai. Bagaimanapun, mereka masih belum bersedia untuk mengumumkan hasrat itu.

Bulan lalu, Reuters melaporkan Hyundai bersedia untuk melabur sebanyak US$880 juta (RM3.6 bilion) di Indonesia, dan ada perancangan untuk mengeluarkan kenderaan elektrik dari sana, seperti yang dinyatakan oleh Timbalan Menteri Perindustrian Indonesia, Harjanto.

Beliau juga memaklumkan, kilang pengeluaran yang dirancang itu bakal mempunyai kapasiti 250,000 unit setahun, termasuk untuk EV. Beliau menambah, rancangannya adalah untuk mengeksport 53% daripada output kilang berkenaan, terutama ke pasaran ASEAN dan Australia, sementara 47% lagi untuk pasaran tempatan.

Hyundai – yang bersama Kia menjadi pengeluar kenderaan kelima terbesar di dunia dari sudut jualan – bagaimanapun masih belum mengumumkan perkembangan itu. Syarikat itu hanya menyatakan mereka “sedang mempertimbangkan beberapa langkah untuk memperluaskan pasaran”, terutama di Asia Tenggara.