Bermula 1 Mac 2019 ini, tempoh percubaan bagi pelabelan ASEAN NCAP akan dimulakan di Malaysia. Perkara ini dimaklumkan ketika majlis pelancaran Garis Panduan Pematuhan Pelabelan ASEAN NCAP oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bersama-sama Institut Kajian Keselamatan Jalanraya Malaysia (MIROS), hari ini.

Apa yang dimaksudkan dengan label ASEAN NCAP ini? Ia bolehlah difahami sebagai “lampiran maklumat sah” berkaitan ujian atau penarafan ASEAN NCAP yang telah dilakukan terhadap sesebuah model kenderaan, serta pencapaiannya di dalam ujian tersebut.

Label ini akan ditampal di dua bahagian pada kenderaan baru yang dijual di bilik pameran atau pun aktiviti jelajah untuk promosi kenderaan yang dijalankan – satu pada bahagian cermin depannya dan sati lagi di tingkap sisi sebelah penumpang.

Antara maklumat yang dipaparkan pada label berkenaan ialah tahap penarafan yang telah diberikan terhadap sesebuah model (misalnya pencapaian 5-bintang ASEAN NCAP), pencapaian NCAP lain bagi model berkenaa sekiranya ada, senarai ciri keselamatan yang melengkapi model berkenaan serta pengimbas kod QR untuk membolehkan pengguna menyemak-silang maklumat berkaitan.

Apa keperluan dan manfaat yang dijangkakan daripada pengenalan label ini? Menurut KPDNHEP, ia akan dapat mengelakkan penyaluran maklumat yang mengelirukan kepada pengguna. Ia juga boleh dijadikan rujukan dan sekali gus jaminan terhadap tahap keselamatan setiap kenderaan yang berada dalam pasaran, dan mendidik pengguna untuk lebih peka terhadap hal itu.

Dengan semua maklumat ini, pengguna boleh membuat keputusan sendiri selepas mempertimbangkan semua maklumat yang betul sebelum membuat pembelian. Dengan pengguna yang semakin berpengetahuan untuk menilai, pengeluar juga akan terus menghasilkan kenderaan yang menawarkan tahap dan kualiti yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Penggunaan label ini akan diwajibkan sepenuhnya bermula 1 Mac 2020 nanti.