Toyota GR Supra bakal dilancarkan di Malaysia

Toyota GR Supra  bakal dilancarkan di Malaysia

UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengesahkan bakal melancarkan jentera prestasi Supra untuk pasaran Malaysia. Walau pun tidak menyatakan lebih terperinci bilakah ia bakal dilancarkan, namun kami jangkakan ia bakal berlangsung sebelum 2019 melabuhkan tirainya.

Dua pilihan enjin telah ditawarkan untuk pasaran dunia, yang pertama dengan enjin 2.0 liter pengecas turbo yang mampu menghasilkan kuasa 197 PS dari 4,500 hingga 6,000 rpm dan tork 320 Nm dari 1,450 hingga 4,200 rpm.

Enjin yang sama turut ditawarkan tetapi dengan talaan yang lebih tinggi, mampu meledakkan 258 PS dari 5,000 hingga 6,000 rpm dan tork 400 Nm dari 1,550 hingga 4,400 rpm. Ia dikatakan mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa 5.2 saat berbanding unit yang lebih rendah dengan 6.5 saat.

Pilihan kedua pula ialah enjin petrol 3.0 liter enam-silinder dengan pengecas turbo twin-scroll, bersama sistem suntikan terus dan injap kawalan bervariasi, menghasilkan kuasa lebih dari 295 hp dan tork maksima 450 Nm. Toyota mendakwa ia mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa tidak sampai lima saat. Kesemua versi enjin digandingkan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik.

Buat masa sekarang, UMWT juga belum mendedahkan varian dan harganya bagi pasaran Malaysia. Jadi, sesiapa yang berminat, dah boleh mula buka tabung baharu untuk miliki Supra idaman hati ini.

GALERI: Toyota Supra A90

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required