Fi Lesen Kenderaan Motor (LKM) bagi kenderaan perdagangan barangan yang didaftarkan dan beroperasi di Sabah dan Sarawak akan diseragamkan menggunakan kriteria Berat Tanpa Muatan (BTM) bermula 1 April ini, laporan Bernama.

Menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, perkara itu dipersetujui oleh jemaah menteri hari ini bagi mewujudkan satu persekitaran perniagaan yang adil dan kompetitif antara pemilik-pemilik kenderaan perdagangan di Sabah dan Sarawak.

Pada masa ini, kriteria bagi perkiraan fi LKM kenderaan perdagangan di Sabah dan Sarawak adalah berbeza iaitu perkiraan LKM di Sabah menggunakan asas Berat Dengan Muatan (BDM) manakala perkiraan LKM di Sarawak pula menggunakan asas BTM.

“Penyeragaman tersebut akan melibatkan 14 kategori atau kod kegunaan kenderaan barangan yang terdapat di Sabah. Ia juga turut dilakukan di Sarawak bertujuan untuk mengurangkan ketirisan hasil kepada kerajaan susulan proses pendaftaran kenderaan perdagangan.

“Berdasarkan data 2009 hingga 2014, dianggarkan ketirisan hasil daripada aktiviti pendaftaran kenderaan bermotor di negeri itu berjumlah RM64 juta, justeru penyeragaman tersebut akan memudahkan kawalan dan pemantauan ke atas kutipan hasil kerajaan,” katanya.

Tambahnya lagi, pada masa ini perkiraan fi LKM di Sabah menggunakan kriteria Berat Dengan Muatan (BDM) manakala di Sarawak dengan BTM yang jauh lebih murah. Oleh itu katanya, semua transaksi permohonan baharu atau pembaharuan LKM kenderaan perdagangan di Sabah akan menikmati kadar serupa di Sarawak bermula tarikh tersebut.