Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengumumkan pelantikan pelumba negara, Jazeman Jaafar sebagai Ahli Lembaga Pengarah Litar Antarabangsa Sepang (SIC).

Bernama melaporkan, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam satu kenyataan memaklumkan lantikan pelumba berusia 26 tahun itu sebagai satu perkembangan bersejarah membabitkan anak muda di negara ini.

“Seperti dijanjikan, akan ada banyak lagi pelantikan dalam kalangan generasi muda yang terbabit secara langsung dengan tadbir urus akan menyusul selepas ini. Pengalaman yang dimiliki beliau pastinya akan dimanfaatkan bagi menghadapi cabaran tersendiri industri sukan permotoran negara,” jelas Syed Saddiq.

Selain itu, Jazeman sudah terbabit dalam industri sukan permotoran sejak berusia enam tahun. Lebih membanggakan, beliau juga berjaya meraih kemenangan pertama di World Endurance Championship bersama pasukan negara tahun lalu menerusi kelas perlumbaan LMP2.

Berdasarkan pengalaman yang dimiliki, Jazeman akan dapat memberikan inspirasi dan ilham buat generasi muda untuk menceburi bidang sukan permotoran bukan hanya sekadar minat, tetap sebagai kerjaya.