Hanya selepas beberapa bulan ia ditampilkan di San Francisco, Audi e-tron kini dilancarkan di Thailand, menjadikan Audi sebagai jenama premium pertama di negara berkenaan yang memperkenalkan kenderaan elektrik sepenuhnya. SUV import sepenuhnya ini ditawarkan oleh Meister Technik, dan berharga 5.099 million juta (RM657,618).

Ditawarkan dengan varian tunggal, e-tron 55 quatro, menggunakan dua motor elektrik. Untuk gandar hadapan, unit pacuan terdiri daripada motor, elektronik kuasa dan kotak gear kelajuan-tunggal, dengan output sehingga 168 hp (125 kW).

Sementara unit belakang menyalurkan 188 hp (140 kW) dan apabila dipadankan dengan yang di hadapan, kuasa bagi larasan pacuan semua-roda quattro dan sistem output keseluruhan berjumlah 355 hp (265 kW) tork 561 Nm.

e-tron juga didatangkan dengan mod ledakan untuk meningkatkan kuasa sehingga 402 hp (300 kW) dan 664 Nm untuk beberapa saat, dengan 13 hp (10 kW) disalurkan ke hadapan dan 34 hp (25 kW) di belakang. Untuk prestasinya, pecutan 0-100 km/j hanya mengambil masa 6.6 saat, atau 5.7 saat apabila mod ledakan digunakan.

Motor ini dikuasakan oleh bateri lithium-ion 95-kWh, membenarkan jarak pemanduan sehingga 417 km mengikut kaedah WLTP sewaktu diuji. e-tron boleh dicas menggunakan sama ada pengecas AC di rumah 11-kW atau 22-kW dengan sambungan Type 2, atau pengecas pantas DC 150-kW menerusi Sistem Pengecasan Kombinasi standard.

Untuk luaran, ia dilengkapi gril Singleframe yang menutupi sistem pengatup aktif yang boleh terbuka dan tertutup bergantung kepada sama ada ia memerlukan penyejukan ataupun tidak. Gril ini diapit oleh lampu utama yang kemas dan mempunyai pencahayaan yang unik untuk model e-tron ini sahaja. Bawah sedikit, bamparnya mempunyai lekuk yang dapat menghalakan udara kepada bukaan di penjuru, sekaligus sampai ke bahagian brek untuk penyejukan. Bukaan udara di tengah pula menyampaikan udara untuk menyejukkan beberapa bahagian lain yang memerlukan. Soket pengecas terdapat di tepi, berhampiran logo e-tron.

Masuk ke dalam, kabin kenderaan ini menyediakan fokus lebih kepada pemandu termasuk skrin sesentuh untuk sistem infotainmen MMI. Seperti yang dapat dilihat pada model Audi terkini yang lain, kenderaan ini juga menggunakan dua skrin sesentuh bertingkat yang mana unit atas adalah untuk fungsi utama manakala unit bawah untuk informasi lain seperti pengawal pendingin hawa dan suis untuk menghantar input tulisan.

Untuk aspek keselamatan, ia dilengkapi TCS, ESC, ABS, EBD, empat beg udara (pemandu dan penumpang hadapan, sisi hadapan dengan sistem beg udara utama), bantuan menahan Audi, bantuan parkir dengan paparan 360-sudut dan cagak Isofix.

Lain-lain pakej termasuk cermin sisi virtual dengan Audi pre sense city suite & side assist. Walau bagaimana pun, ia didatangkan dengan kos tambahan sebanyak 200,000 baht (RM25,780).

Setiap e-tron yang dijual di Thailand didatangkan dengan waranti standard lima-tahun/150,000 km, dan juga waranti lapan-tahun/160,000 km untuk bateri bervoltan tinggi. e-tron bukanlah satu-satunya SUV presmium elektrik yang ke pasaran Thailand, tetapi Jaguar I-pace dan Mercedes-Benz EQC juga akan dipasarkan di sana tidak lama lagi.

GALERI: Foto rasmi Audi e-tron