Jaguar I-Pace telah dinamakan sebagai Kereta Tahunan Eropah 2019 yang diumumkan di Geneva Motor Show. Walau bagaimana pun, ia bukanlah kejayaan yang jelas buat SUV pacuan semua-elektrik ini, kerana terikat dengan Alpine A110 yang turut berada dalam carta teratas dengan masing-masing menerima 250 mata.

Namun, akhirnya I-Pace diumumkan sebagai juara apabila kebanyakan juri memilihnya, dengan undian tambahan 18 untuk I-Pace dan 16 bagi A110. Sebelum ini, I-Pace juga pernah memenangi anugerah Kereta Tahunan Jerman 2019 dan Kereta Tahunan UK 2019.

Di belakangnya, Kia Ceed hanya ketinggalan tiga mata iaitu dengan 247 mata, sementara Ford Focus mula di tangga ketiga dengan kutipan 235 mata. Lain-lain finalis yang turut tersenarai merebut kejuaraan termasuklah Citroen C5 Aircross dengan 210 mata, Peugeot 508 dengan 192 mata dan Mercedes-Benz A-Class dengan 116 mata.

“Untuk kereta elektrik pertama kami yang pertama memenangi anugerah Kereta Tahunan Eropah ini merupakan satu pencapaian yang cukup membanggakan. I-Pace direka dan menerima sentuhan kejuruteraan dari UK bermula dengan kertas putih,” ujar Ralf Steph, CEO bagi Jaguar Land Rover.

Tambahnya lagi, “Ia merupakan kenderaan elektrik dengan teknologi termaju. Inilah yang dinamakan sebagai game-charger yang sebenarnya. Memenangi anugerah Kereta Tahunan Eropah merupakan satu pengiktirafan yang terbaik untuk pasukan kami.”

Tahun lalu, anugerah ini turut dimenangi oleh SUV iaitu Volvo XC40.