Kerajaan negeri Sabah akan menilai semula cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pan-Borneo, dan cenderung untuk mempertimbangkan naik taraf jalan sedia ada berbanding membina jalan baru.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menjelaskan, akan ada kaedah baru untuk meneruskan projek itu, dan kerajaan negeri bakal ambil alih pembinaannya dan tidak akan diserahkan kepada syarikat swasta, lapor The Star.

Shafie juga memaklumkan, beliau telah mengadakan perbincangan panjang bersama Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkaitan kedah lain yang akan diambil untuk mempercepatkan lagi pelaksaan projek itu di Sabah, tanpa penglibatan pihak swasta.

“Biar jabatan-jabatan kerajaan seperti Jabatan Kerja Raya, Kementerian Kewangan Pusat dan negeri yang terlibat di dalam projek ini dan menjadikannya lebih telus,” ujar Shafie hari ini ketika ditemui pemberita.

Pembinaan Lebuhraya Pan-Borneo ketika ini dijalankan oleh Borneo Highway PDP Sdn Bhd (BHP) di Sabah sementara Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd (LBU) pula membina bahagian lebuhraya itu di Sarawak.

Keseluruhannya terdapat 35 bahagian projek bernilai RM12.8 bilion itu yang dijalankan di Sabah, dan dijangka akan siap pada 2025 di bawah pelaksanaan projek yang dilancarkan oleh kerajaan BN sebelum ini pada 2016.

“Saya harap mereka pandang serius perkara ini. Saya maklumkan, jangan potong pokok dan tarah bukit untuk tujuan ini. Sebaliknya guna atau perluaskan jalan yang sedia ada,” tambah beliau. Menaik taraf serta memperluas jalan sedia ada juga lebih cepat berbanding ingin membuka jalan baru yang melibatkan banyak kerja serta memerlukan masa yang lebih panjang.