Dalam sesi Dewan Rakyat yang berlangsung hari ini, kerajaan memaklumkan belum ada keputusan muktamad yang diambil berkaitan cadangan untuk membatalkan khidmat “Project Delivery Partner” (PDP) untuk pelaksanaan projek Lebuhraya Pan Borneo di Sabah dan Sarawak.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian menyatakan bahawa pelaksanaan projek berkenaan dengan model sedia ada kini dinilai semula dari segenap aspek, terutamanya keterhadan kemampuan kewangan kerajaan ketika ini, lapor Bernama.

“Ini bagi memastikan setiap peruntukan kerajaan dimanfaatkan secekapnya, dan dalam masa sama tidak memberi kesan kepada pelaksanaan projek berkenaan,” ujar beliau, sambil menjelaskan bahawa keputusan bagi arah tuju pelaksanaan lebuhraya itu akan diumumkan sebaik sahaja kerajaan menyelesaikan kajian terhadap cara terbaik untuk menjimatkan kos projek itu.

Beliau juga menekankan, apa juga keputusan yang bakal diambil oleh kerajaan, ia tidak akan melibatkan pembatalan pembinaan Lebuhraya Pan Borneo. PDP yang dilantik di Sarawak ialah Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd (dengan kos pembinaan RM16.48 bilion) manakala di Sabah pula Borneo Highway PDP Sdn Bhd (dengan kos 12.86).

“Kedua-dua perjanjian sedia ada ketika ini menyatakan dengan jelas bahawa kedua-dua PDP yang dilantik itu perlu menyiapkan lebuhraya berkenaan mengikut jadual, spesifiaksi dan kos ditetapkan menjelang 30 June 2021 (Sarawak) dan 31 Diesember 2021 (Sabah),” tambah beliau.

Sebelum ini dilaporkan ada cadangan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa ada perbincangan untuk menyerahkan projek berkenaan kepada Jabatan Kerja Raya dan agensi kerajaan lain berbanding dibuat sepenuhnya oleh syarikat swasta.