Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah mengeluarkan data jualan dan produksi bagi Februari 2019, dan tidak mengejutkan apabila angka jualannya dilaporkan menurun berbanding Januari.

Secara keseluruhannya sebanyak 39,838 kenderaan telah dihantar pada Februari, di mana 8,612 unit atau 18% kurang berbanding 48,450 unit pada Januari. Jumlah tersebut juga dilihat lebih rendah berbanding tempoh yang sama pada 2018, walau pun tidak banyak beza.

Walau bagaimana pun, jumlah keseluruhan industri (TIV) bagi dua bulan pertama pada tahun ini adalah lebih tinggi bagi angka tahun hingga ke tarikh tersebut berbanding 2018, iaitu 88,288 unit berbanding tahun sebelumnya dengan hanya 85,123 unit.

Menurut MAA, angka jualan yang rendan disebabkan tempoh waktu bekerja yang lebih pendek disebabkan sambutan Tahun Baharu Cina. Dijangkakan bulan Mac mampu memberikan angka yang lebih baik, dengan tempoh waktu bekerja yang lebih panjang dan kebanyakan syarikat yang mahu cepat menghantar unit yang ditempah kepada pelanggan sebelum tarikh kewangan mereka berakhir pada 31 Mac.