Proton baru-baru ini telah menandatangani persetujuan bagi melanjutkan kerjasama antara syarikat itu dengan Petronas Lubricants Marketing Malaysia Sdn Bhd (PLMM), anak syarikat Petronas Dagangan Berhad (PDB) dan Petronas Lubricants International (PLI) untuk menjadi pembekal kepada produk-produk pelincir dan bendalir-bendalir fungsi bagi tempoh 10 tahun akan datang bermula 1 Januari 2019.

“Proton dan Petronas telah bekerjasama sejak dahulu, jadi tidak hairan sekiranya kami ingin melanjutkan tempoh perjanjian kerjasama ini. Proton bakal menghasilkan pelbagai model baru yang menarik dan kami sangat teruja untuk meneroka dengan lebih mendalam minyak pelincir dan bendalir teknikal yang dihasilkan bersama Petronas yang akan memberi manfaat kepada pelanggan kami,” ujar CEO Proton, Dr Li Chunrong.

“Petronas telah menjadi pembekal pelincir dan cecair rasmi kepada PROTON sejak 1989. Kami berbesar hati untuk mengembangkan lagi perkongsian berkenaan kerana ini merupakan bukti jelas terhadap kepercayaan dan keyakinan Proton terhadap produk dan perkhidmatan kami,” jelas Pengarah
Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Dato’ Sri Syed Zainal Abidin.

Perjanjian Pembekalan, Teknologi, Komersial dan Kerjasama Global (STCCA) telah ditandatangani oleh Ruslan Islahudin iaitu Ketua Perniagaan Daerah APAC PLI, disaksikan Andrew Wong, Ketua Wilayah bagi OEM APAC, dan bagi pihak PROTON ialah Lim Meng Jin, Ketua Pegawai Perolehan PROTON, disaksikan Yusri Yusof, Pengarah Kanan Strategi Korporat.

Bagi Perjanjian Pembekalan dan Kerjasama Komersial Tempatan (LSCCA) pula, ia telah ditandatangani oleh Hardeep Singh, Ketua Pegawai Eksekutif PLMM yang mewakili PETRONAS dan disaksikan oleh Gan Kher Yang, Pengurus Besar Jualan B2C manakala bagi pihak PROTON adalah Tuan Haji Hamizan Osman, Pengarah Kanan Perolehan Proton.

Sesi menandatangani perjanjian berkenaan disaksikan oleh Dato’ Sri Syed Zainal Abidin, Pengarah
Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB dan Pengerusi PLMM dan PLI serta Giuseppe D’Arrigo, Ketua Pegawai Eksekutif PLI. Proton pula diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong dan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dato’ Radzaif Mohamed.

Melalui kerjasama ini, PLI dan PLMM akan terus membekalkan pelbagai produk berkualiti untuk memenuhi keperluan kilang PROTON dan servis selepas jualannya, dengan menjadikan rangkaian Petronas Syntium SE sebagai produk utama.

Minyak pelincir dan cecair berfungsi Petronas dihasil berdasarkan pendekatan bersepadu Petronas Fluid Technology SolutionsTM, yang kini berada di tahap teras dalam kerja-kerja kejuruteraannya. Petronas memanfaatkan pengetahuan dan pemahaman yang diperoleh melalui kemudahan R&D yang luas di seluruh dunia, termasuklah Pusat Penyelidikan dan Teknologi Global bernilai USD$60 juta yang terletak di Villastellone Turin, Itali serta Pusat Penyelidikan dan Teknologi Satelit yang bernilai USD$8 juta di Contagem, Minas Gerais, Brazil.