Naza Italia, pengimport dan pengedar hari ini memperkenalkan model Ferrari terbaru untuk pasaran Malaysia, Ferrari F8 Tributo pada harga RM1.068 juta (tidak termasuk duti, cukai serta ). Ini merupakan penampilan sulung model berkenaan di Asia Tenggara, sempena ulang tahun ke-10 syarikat itu beroperasi di Malaysia.

Pertama kali dipertontonkan kepada umum ketika Pameran Permotoran Geneva pada 5 Mac lalu. Model pengganti kepada Ferrari 488 GTB ini menampilkan peningkatan dari segenap aspek, baik dari sudut prestasi enjin dan juga aerodinamik rekabentuk.

Dilengkapi enjin 3.9L V8 turbo yang terletak ditengah kenderaan, dengan janaan kuasa 710 hp pada 8,000 rpm manakala tork sebanyak 770 Nm pada 3,250 rpm. Enjin 3,902 cc V8 ini telah dinoboat sebagai Enjin Terbaik Tahunan bagi tiga tahun berturut-turut – 2016, 2017 dan 2019.

Kereta sport dengan dua tempat duduk ini mempunyai prestasi pemanduan seperti berikut; 0-100 km/j dalam masa 2.9 saat, dengan laju maksimum 340 km/j. Ferrari F8 Tributo mempunyai dimensi 4,611 mm panjang, 1,979 mm lebar dan 1,206 mm tinggi. Berat kering kereta ini pula 1,330 kg (40 kg kurang berbanding 488 GTB).

Dengan sifar turbo lag, model ini menampilkan beberapa ciri baru, termasuk versi terkini Ferrari Dynamic Enhancer (FDE+). Rekabentuk stereng juga kini dengan diameter yang lebih kecil untuk memudahkan lagi kawalan oleh pemandu.

Kereta ini juga diberikan rekaan lampu utama LED yang lebih padat, bertujuan untuk memberi ruang kepada bukaan penyejukan brek – bersekali dengan bahagian bampar, bukaan aliran udara turut diperkemas termasuk pada lengkungan tayar.

Rekaan dalaman pula mengekalkan sentuhan klasik yang sinonim dengan Ferrari sebelum ini, dengan kokpit yang memberi tumpuan kepada operasi pemandu. Bagaimanapun, bahagian papan pemuka, panel pintu dan terowong tengah diberi rekaan baru. Human Machine Interface (HMI) baru dengan tata letak tombol kawalan, corong pendingin hawa serta skrin sentuh tujuh-inci penumpang menyuntik gaya lebih segar kepada ruang kabin.

Ferrari F8 Tributo di Geneva Auto Show 2019