Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah pun melancarkan pas istimewa MyCity sehari dan MyCity tiga hari untuk perjalanan tanpa had bagi perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT), Transit Aliran Ringan (LRT), Monorail dan Bas Rapid Transit (BRT) – Sunway Line.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi) Prasarana Muhammad Nizam Alias, pas-pas istimewa itu diperkenalkan sebagai respons kepada permintaan daripada para pelanggan terutama dari kalangan pelancong antarabangsa serta pengguna dari luar Lembah Klang.

“Pas-pas baharu ini bertujuan memberi kemudahan yang sangat besar kepada pengguna bukan rakyat Malaysia dan bukan pelanggan biasa, untuk perjalanan tanpa had dalam tempoh masa yang singkat. Inisiatif ini juga merupakan sebahagian daripada sumbangan kami kepada industri pelancongan Malaysia,” katanya dalam kenyataan yang disiarkan menerusi laman web rasmi Prasarana.

Muhammad Nizam turut berkata, dengan menggunakan kad-kad perjalanan tanpa tunai seperti Touch ‘n Go dan direka bagi kemudahan pengguna di bandaraya, pas sehari dijual pada harga RM15 manakala pas tiga hari pada harga RM45.

“Pas MyCity sehari dan tiga hari ini boleh dibeli di semua stesen LRT, MRT, Monorail dan BRT. Para pelanggan perlu memastikan kad-kad perjalanan tanpa tunai mereka mempunyai baki nilai minimum RM5 bagi melancarkan pergerakan mereka menerusi pintu tiket,” katanya.

Walau bagaimana pun, menurutnya lagi, buat masa ini, pakej berkenaan tidak meliputi perkhidmatan bas Rapid KL dan bas pengantara MRT.