Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Kamaruddin Jaffar mengesahkan sebanyak sebanyak 5,403 kereta elektrik (EV) dan 46,981 kereta plug-in hybrid didaftarkan setakat 31 Mac tahun ini.

Menurut laporan Bernama, Kamaruddin berkata daripada jumlah itu, Selangor mencatatkan jumlah tertinggi bagi EV berdaftar dengan 2,791 unit. Manakala Wilayah Persekutuan pula mencatat jumlah tertinggi kereta jenis hibrid berdaftar dengan 25,360 unit. Kenyataan tersebut adalah bagi menjawab soalan daripada Senator Yaakon Sapari dalam Dewan Negara semalam.

“Kerajaan sentiasa menggalakkan penggunaan kenderaan berteknologi hijau dengan menggerakkan pelbagai inisiatif termasuk pengurangan cukai jalan 50% bagi kedua-dua jenis kenderaan berkenaan.

“Malah Kementerian juga turut mewujudkan sebuah badan khas yang dinamakan ‘Kelulusan Jenis Kenderaan’ yang berfungsi untuk mengenal pasti dan meluluskan kenderaan teknologi hijau terutamanya lori dan bas, bagi mengurangkan penggunaan kenderaan berkarbon,” katanya yang turut menjawab soalan tambahan Senator Yaakob Sapari yang bertanyakan mengenai tindakan kerajaan bagi menggalakkan penggunaan kenderaan teknologi hijau.