Untuk segmen motosikal jenis skuter, sebelum ini BMW Motorrad Malaysia ada menawarkan C650 Sport dan C650 GT. Sekarang, ia ditambah lagi dengan dua model terkini yang baru sahaja dilancarkan, iaitu C400 X dan C400 GT. Harganya masing-masing adalah RM44,500 dan RM48,500.

Skuter C400 ini dikuasakan oleh enjin satu silinder penyejukan cecair 350 cc, yang dipadankan bersama transmisi jenis CVT, mampu menghasilkan kuasa sebanyak 34 hp pada 7,500 rpm dan 35 Nm tork pada 6,000 rpm. Penggunaan bahan api yang mampu dicatat adalah sekitar 3.5 liter bagi 100 km mengikut kitaran WMTC.

Asas untuk C400 X dan C400 GT sebenarnya adalah sama, tetapi anda boleh melihat beberapa bahagian adalah berbeza seperti bentuk lampu hadapan, lampu belakang, tempat letak kaki penumpang, penghadang angin hadapan serta bentuk tempat duduk. Barangan pada C400 GT dijadikan lebih sesuai untuk perjalanan jauh.

Untuk paparan informasi dan hiburan, skuter ini menggunakan skrin TFT 6.5 inci resolusi tinggi. Dalam keadaan standard, selain maklumat penting motosikal, pemilik juga boleh terus menggunakan fungsi navigasi, muzik dan menjawab panggilan setelah menghubungkan telefon pintar menggunakan aplikasi BMW Motorrad Connected.

Pada bahagian keselamatan, skuter ini dilengkapi dengan brek cakera berkembar serta angkup Bybre di hadapan, satu brek cakera di belakang, sistem brek ABS serta Automatic Stability Control (ASC) untuk memastikan cengkaman yang baik dalam pelbagai keadaan.

Sebagai sebuah skuter, C400 datang dengan pelbagai kemudahan untuk pengguna seperti sistem tanpa kunci, pengecas 12V, ruang simpanan bawah tempat duduk yang boleh menempatkan dua helmet, dua poket barangan kecil di bawah bahagian pemegang, lampu jenis LED dan tangki bahan api 12.8 liter.

Kelengkapan lain yang datang pada C400 adalah termasuk fork teleskopik di hadapan, dua penyerap di belakang dan tongkat tengah. Selain daripada itu, pembeli juga ditawarkan dengan pelbagai lagi aksesori untuk C400 seperti kotak barangan, kain penutup motosikal serta pilihan tempat duduk rendah.

C400 X ditawarkan dalam tiga pilihan warna iaitu Zenith Blue, Black Storm dan Alpine White, manakala C400 GT pula ditawarkan dalam warna Alpine White, Moonwalk Grey dan Black Storm. Setiap pembelian didatangkan dengan jaminan serta bantuan tepi jalan selama tiga tahun.

GALERI: BMW C400 X 2019


GALERI: BMW C400 GT 2019