Kawasaki Heavy Industries Ltd (KHI) telah mempunyai pegangan ekuiti dalam Motosikal dan Enjin Nasional Sdn Bhd
(Modenas) sejak daripada pengeluar motosikal tempatan itu ditubuhkan lagi, iaitu pada tahun 1995. Kini dalam berita yang terbaru, ia telah ditingkatkan lagi.

DRB-Hicom Berhad telah memetrai perjanjian dengan KHI untuk menjual 14,300,00 unit saham biasa dalam Modenas, dan dengan itu, saham 19% yang sememangnya telah dimiliki oleh KHI kini meningkat kepada 30%. Apabila ditukarkan kepada nilai wang, saham tambahan ini berjumlah RM40.3 juta.

Selain daripada itu, KHI juga akan membeli 52,000,000 saham keutamaan boleh tukar (Convertible
Preference Shares) daripada Modenas, namun ia hanya boleh ditukar apabila Modenas dapat mencapai beberapa tanda aras tertentu yang dipersetujui kedua-dua belah pihak. Sekiranya saham ini dimiliki oleh KHI, pegangan ekuiti syarikat Jepun itu akan meningkat kepada 48%.

Pegangan ekuiti yang lebih besar ini juga bererti KHI akan mengambil bahagian didalam operasi Modenas, berbanding hanya sebagai pemegang saham. Saya yakin pengalaman dan kepakaran teknikal KHI akan membawa kepada suatu fasa produk yang lebih baik untuk pelanggan Modenas, terutamanya didalam segmen street bike serta sports bike, kata Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom, Dato’ Sri Syed Faisal Albar.

“Kawasaki dan Modenas

bukan tidak mengenali sesama sendiri, maka sinergi antara kedua-dua kumpulan akan memastikan kerjasama dengan berkesan untuk membangunkan produk bagi pasaran domestik. Rakyat Malaysia telah lama
menggemari produk dari Kawasaki, yang dikenali sebagai jenama global yang berkualiti dan mempunyai rekod yang kukuh di arena sukan bermotor”, tambah Faisal.

Kalau anda perhatikan juga, produk-produk awal Modenas sebenarnya diasaskan daripada model-model Kawasaki, dan antara yang popular seperti Jaguh (menggunakan asas dari Kawasaki Eliminator 125) dan Kriss 110 (menggunakan asas daripada Kawasaki Kazer 110).