Selepas melancarkan program biodiesel B10 hujung tahun lalu, kerajaan berhasrat untuk memasarkan biodiesel B20 pula di stesen minyak di seluruh negara. Ia dianggap sebagai mekanisme bagi mengawal industri berasaskan sawit.

Menurut Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim, pelaksanaan cadangan itu bagaimanapun akan diumumkan selepas perbincangan dibuat bersama syarikat petroleum, pengeluar dan pengeksport kereta serta beberapa pihak berkaitan lain. Di mana jawatankuasa bersama membabitkan Kementerian Industri Utama, Kementerian Kewangan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Jabatan Perdana Menteri juga sudah ditubuhkan bagi mengendalikan perkara itu.

“Jawatankuasa ini sudah diluluskan dalam mesyuarat Kabinet semalam, bagi membincangkan kaedah pelaksanaan untuk memasarkan B20 kerana ia membabitkan perundangan dan peraturan yang turut membabitkan kementerian dan agensi lain. Kita berharap kaedah ini boleh guna lebih banyak minyak sawit dalam negara, khususnya bagi sektor pengangkutan awam dan industri, sekali gus menaikkan harga komoditi ini,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Tahun lalu, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed berkata, beliau berharap semua pihak bersedia sepenuhnya bagi peningkatan kadar adunan biodiesel kepada B20, iaitu 20% adunan biodiesel sawit dengan 80% diesel petroleum menjelang 2020. Malah, industri sawit di Malaysia digesa untuk berani meneroka pasaran baharu dan membuktikan di mata dunia bahawa kualiti minyak sawit Malaysia adalah antara yang terbaik.