Sekiranya anda masih belum menggunakan RFID, ini ada satu lagi alternatif untuk melakukan pembayaran tol iaitu LokaTAG, yang baru dilancarkan hari ini. Dalam kata ringkas, ia adalah satu peranti seperti SmartTAG tetapi disambungkan terus kepada kereta anda.

Peranti LokaTAG mempunyai tempat untuk meletakkan kad Touch n Go dan skrin untuk memberitahu baki nilai kad, ralat serta tanda baki rendah (bawah RM10) – seperti pembaca kad binaan dalam yang terdapat pada Perodua Myvi, kenderaan Haval dan aksesori pilihan oleh UMW Toyota Motor. LokaTAG tidak memerlukan bateri kerana ia disambungkan terus kepada sistem elektrik kereta dan boleh dipasang pada semua jenis kenderaan.

Modul pembaca kad LokaTAG disambungkan menggunakan wayar kepada antena kecil yang dilekatkan pada cermin hadapan (bahagian dalam kenderaan), dan ini bermakna anda tidak perlu memegang atau menunjukkan peranti apabila tiba di plaza tol. Ia juga menggunakan teknologi infrared oleh syarikat dari Australia iaitu Efkon, sama seperti MaxTAG.

Menurut pengarah Efkon Asia, Helmuth Blasch, kutipan tol elektronik menggunakan peranti infrared masih lagi relevan meskipun sekarang sudah ada teknologi RFID, dan ini turut dibuktikan dengan catatan jualan MaxTAG yang meningkat (dilancarkan pada bulan September 2018).

Harga jualan LokaTAG adalah RM499, dan bagi pembeli dari Lembah Kelang, Pulau Pinang dan Johor, harga ini termasuk dengan pemasangan yang akan dilakukan oleh Maxx N Go dan mereka akan membuat temu janji dengan pembeli. Bagi pembeli dari tempat lain pula, pemasangan akan dilakukan oleh pengedar sah LokaTAG. Peranti ini juga ada dijual atas talian iaitu melalui Shopee Malaysia.

Tambah Blasch, Efkon sentiasa melabur dalam penyelidikan dan pembangunan untuk memperbaiki ciri pembaca tol IR, dan pada masa hadapan akan ada fungsi lain seperti amaran suara dan sambungan Bluetooth yang boleh berinteraksi dengan telefon pintar dan sistem media kenderaan.