Perodua memaklumkan, ketika ini syarikat berkenaan sedang bekerjasama dengan Daihatsu untuk membangunkan rangkaian pembekal komponen untuk membuka peluang kepada mereka membekalkan komponen mereka untuk kegunaan kenderaan Daihatsu dan seterusnya menembusi pasaran luar pula. Ini merupakan usaha Perodua untuk membantu mengembangkan lagi indsutri automotif sokongan negara ini.

Presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad berkata, kemampuan pembekal atau vendor tempatan Perodua semakin membanggakan kini, dengan dua daripada pembekal syarikat itu telah terpilih untuk menjadi sebahagian daripada rangkaian pembekal global untuk Daihatsu. Dari segi daya saing, pembekal tempatan berada sama tahap dengan pembekal-pembekal dari Indonesia. Mengulas lanjut tentang perkara ini, beliau memaklumkan, dua pembekal yang terpilih itu terlibat di dalam penyediaan komponen berkaitan elektronik untuk Daihatsu.

Keperluan pasaran tempatan yang menerima semakin banyak permintaan juga menyumbang kepada keperluan agar pembekal-pembekal Perodua meningkatkan tahap operasi dan kualiti komponen yang dikeluarkan dan memberi kesan langsung kepada kitaran sistem automotif keseluruhannya. “Bagi enam bulan pertama 2019, Perodua membuat pembelian komponen berjumlah RM2.7 bilion,” jelas beliau.

Jumalah itu mewakili peningkatan 17.4% bagi tempoh sama tahun lalu. Dengan sasaran jualan tahunan yang dinaikkan untuk tempoh penuh tahun ini, pembelian komponen juga dijangka akan meningkat kepada RM5.4 bilion, 12.5% lebih tinggi berbanding RM4.8 bilion yang dicatat pada 2018. Hal ini dijangka akan berkembang lebih lagi pada tahun 2020 kepada nilai RM6 bilion.

Perodua juga telah menjalinkan kerjasama di dalam aktiviti pembangunan pembekal, termasuk membangunkan R&D untuk pembekal serta syarikat usaha sama. Sebagai contoh, usaha sama antara Azman Hamzah Plastik dan Sakamoto Industry untuk pengeluaran tangki minyak plastik, serta Autokeen dan H-One Co untuk pengeluaran bahagian pembuatan pada 2017 dan tidak ketinggalan antara Suria dan Namicoh untuk tujuan sama, yang bermula tahun ini.